Cadmus fordítás Cadmus

Az afgán kormány felgyorsítja a tálib foglyok elengedését

 Az afgán kormány felgyorsítja az ellenzéki, iszlamista tálib foglyok elengedését annak reményében, hogy mielőbb megkezdődhetnek a béketárgyalások a fegyveres felkelőkkel – közölte a nemzetbiztonsági tanács kedden.

A kabuli kabinet a megígért ötezer rab mintegy 60 százalékát, körülbelül háromezer főt már szabadon bocsátott, míg a szélsőségesek csaknem ötszáz fogoly szabadságát adták vissza.

A nemzetbiztonsági tanács hangsúlyozta, hogy a bizalomépítés jegyében folytatódik a foglyok elengedése.

Megkezdte munkáját az Abdulla Abdulla vezette megbékélési tanács is, és a kormányzati tárgyalócsoport kész megbeszélésekbe fogni a tálibok képviselőivel. Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja péntek óta ingázik Doha, Iszlámábád és Kabul között a béketárgyalások előkészítése érdekében.

A fogolycsere a tálibok és az Egyesült Államok közötti dohai egyezmény része volt. A lázadók ötezer rab elengedését szabták a béketárgyalások megkezdésének feltételéül. A februári dohai megállapodás egyúttal kilátásba helyezi a nemzetközi haderő kivonását Afganisztánból biztonsági garanciákért cserébe.

Bár a felkelők felfüggesztették az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő elleni támadásaikat, az afgán csapatok elleni erőszak fokozódott. Afgán és nyugati források adatai szerint a tálibok több mint 4500 támadást hajtottak végre a dohai megállapodás aláírása óta.

A szélsőséges iszlamista tálibok 1996 és 2001 között irányították Afganisztánt, amíg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő amerikai beavatkozás el nem távolította őket a hatalomból. Azóta igyekeznek megdönteni a Nyugat támogatását élvező kabuli kormányt, amelyet Washington bábjának tartanak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑