Cadmus fordítás Cadmus

Az afgán kormány már több mint 900 tálibot engedett szabadon

Az afgán kormány már több mint 900 tálib foglyot engedett szabadon annak a fogolycserének a keretében, amelyről februárban állapodtak meg a tálibok képviselői és az Egyesült Államok Dohában – jelentette be újságíróknak Dzsavíd Fajszál, a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön.

Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője szerint a tálibok 132, az afgán kormánnyal kapcsolatban álló rabot engedtek szabadon eddig.
A február 29-én aláírt amerikai-tálib megállapodás a fogolycserén kívül a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról is rendelkezik, biztonsági garanciákért cserébe.

Az egyezmény a tálibok és a kormány közötti béketárgyalások megindítását is előírja, ennek előfeltétele pedig a felek közti fogolycsere, amelynek keretében március 10-ig Kabulnak 5000 tálib foglyot, a táliboknak pedig 1000 afgán katonát és kormányzati alkalmazottat kellett volna elengednie.

A fogolycserét többször elhalasztották, és a kudarcért a felek egymást vádolták. A tálibok azt követelték, hogy a kormány adja vissza 15 magas rangú parancsnokuk szabadságát, ám Kabul ezt visszautasította, mert közülük sok véres merényletekben vettek részt.

A fogolycsere első szakaszára végül április közepén került sor.

A héten Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja Katarba, Indiába és Pakisztánba utazik, hogy regionális támogatókat szerezzen a megállapodásnak. Eközben pedig Washington nyomást igyekszik gyakorolni a tálibokra, tartsák be a megállapodás azon részét, amely az erőszak-cselekmények leállítására szólítja fel őket.

A radikálisok szóvivőjük útján április végén ugyanis közölték: a dohai megállapodás értelmében nem támadják a külföldi erőket, de folytatják műveleteiket a kabuli kormány ellen.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑