Cadmus fordítás Cadmus

Az afgán kormány további mintegy száz tálib foglyot engedett szabadon

2020. 05. 25.

Az afgán kormány mintegy száz újabb tálib foglyot engedett szabadon válaszul a radikális iszlamista mozgalom által bejelentett háromnapos tűzszünetre – jelentette be hétfőn a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Dzsavíd Fajszál tájékoztatása szerint a rabokat a bagrami börtönből engedték szabadon.
A tálibok váratlanul háromnapos fegyvernyugvást hirdetettek szombaton a ramadán (iszlám böjti hónap) végét jelző íd al-fitr ünnep alkalmából. Asraf Gáni afgán elnök válaszul bejelentette, hogy a hadsereg is leállítja a lázadók elleni műveleteit.

Gáni ezen felül vasárnap közölte azt is, hogy a jószándék gesztusaként elenged kétezer tálib foglyot, és jelezte, kész a béketárgyalások haladéktalan megindítására.

Az Egyesült Államok február 29-én megállapodást írt alá a kabuli vezetés megdöntésére törekvő tálibokkal, ami előirányozza a nemzetközi békefenntartó erők fokozatos kivonását. A megállapodásnak nem részese a kabuli kormány, miután a tálibok elutasítják a közvetlen tárgyalásokat vele. A megállapodás fogolycserét irányoz elő, és szándéka szerint egyengeti az utat a béketárgyalások felé.

Az egyezmény értelmében Kabulnak 5000 tálib foglyot, a táliboknak pedig 1000 afgán katonát és kormányzati alkalmazottat kellett volna elengedniük. Az afgán kormány eddig csaknem ezer szélsőségest, míg a tálibok az afgán biztonsági erők mintegy 300 tagját engedték el.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑