Cadmus fordítás Cadmus

Az afganisztáni loja dzsirga támogatásáról biztosította a tálib kormányt

2022. 07. 04.

Az afganisztáni hagyományos nagytanács, a loja dzsirga támogatásáról biztosította a tavaly erőszakkal hatalomra került tálib kormányt a szombaton véget ért, háromnapos kabuli gyűlésén. A küldöttek nem kezdeményezték a lányok iskoláztatását vagy egy inkluzív – a társadalom legtöbb részét magába foglaló – kormány megalakítását.

Az ezúttal már a hatalmat birtokló tálibok által kiválasztott több mint háromezer iszlám vallási, illetve törzsi vezető kiállt a kormány mellett, hűséget fogadott a legfőbb vezetőnek, Hibatullah Ahundzadának, továbbá felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el az ország új vezetését, és szabadítsa fel befagyasztott pénzeszközeit.

Az afgán gazdaság válságba került, mivel a nyugati kormányok megvonták Kabultól a pénzügyi támogatásukat, és szigorú szankciókat helyeztek kilátásba arra az esetre, ha a tálib kormány nem változtat politikáján az emberi jogok, különösen a nők jogainak terén.

A hatalom tavalyi megszerzése óta ez volt a tálibok első nagyszabású összejövetele. Hasonló gyűléseket az ország vezetői a múltban is rendeztek politikai döntéseik legitimálására.

A nagytanács elítélt a rezsimmel szembeni minden fegyveres ellenzéki fellépést, és felszólította a külföldre menekült afgán politikusokat, hogy térjenek haza, és ígérjék meg, hogy felhagynak mindenfajta ellenségeskedéssel.

A táliboknak rendkívül fontos, hogy nemzetközileg elismerjék őket, mivel a tavalyi hatalomátvételük óta egyetlen ország sem ismerte el a rezsimjüket. Emellett hozzá akarnak jutni az ország nyugati bankokban tartott több milliárd dolláros központi banki tartalékához.

A háromnapos gyűlés résztvevőit kétszer is megtámadták az Iszlám Állam fegyveresei, de a tálib fegyvereseknek sikerült visszaverniük őket.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑