Az afganisztáni NATO erők már nem közlik a lázadók támadásainak számát

Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők most először nem közölték rendszeres jelentésükben a lázadók támadásainak számát, miközben folyik az Egyesült Államok és a tálibok közötti békemegállapodás fokozatos végrehajtása – közölte pénteken az afganisztáni újjáépítés amerikai finanszírozását felügyelő washingtoni szervezet (SIGAR), amely szerint nem jó, hogy a NATO-misszió egyre kevesebb adatot közöl.

Az AP amerikai hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy Donald Trump elnök kormánya nagyon szeretné sikeresnek feltüntetni az amerikai-tálib megállapodást, hogy teljesíthesse azt az ígéretét, miszerint kivonja az amerikai erőket Afganisztánból, mert erre adottak a feltételek.

John F. Sopko, a SIGAR vezetője a szervezet negyedéves jelentésében azt írta: a tálib és más lázadócsoportok támadásainak száma azon kevés adatok egyike volt az afganisztáni helyzettel kapcsolatban, amelyet az utóbbi időben még nyilvánosan közölt az Egyesült Államok vezette NATO-misszió, és a SIGAR tudta használni saját jelentéseiben.

Az amerikai katonai erők az idei év első negyedére vonatkozóan már titkosítottak minden olyan adatot, amely arra vonatkozott, hogy a lázadók hány afgán katonát vagy rendőrt öltek vagy sebesítettek meg. Az afgán elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azonban elárulta a SIGAR szerint, hogy az amerikai-tálib békemegállapodás február 29-i megkötése óta a tálibok 2804 támadást hajtottak végre.

Thomas Campbell alezredes, Pentagon szóvivő azt mondta: azért nem közlik már és egyelőre a támadások számát, mert az fontos része a tálibokkal való tárgyalásoknak, tudniillik hogy mennyire tartják be a megállapodást. Erről az adatról csak annyit árult el, hogy a márciusi támadások száma jóval több volt, mint a korábbi márciusokban. Éppen emiatt közölték a tálibokkal, hogy ez elfogadhatatlan – tette hozzá.

A február végi megállapodás értelmében az Egyesült Államok lecsökkentette afganisztáni katonáinak létszámát 13 000-ről 8600-ra, és 14 hónap alatt vonja ki őket teljesen.

A SIGAR egyúttal figyelmeztetett a jelentésében, hogy Afganisztánnak nagy a kitettsége a koronavírus-járvánnyal szemben az egészségügyi ellátórendszer gyengesége, a víztisztítás fejletlensége és a lakosság alultápláltsága miatt. Az igazolt fertőzöttek száma 1900 az országban, és több mint 50-en haltak bele a Covid-19 betegségbe.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑