Cadmus fordítás Cadmus

Az Al-Kaida jelentkezett a csádi ENSZ-katonák elleni támadás elkövetőjeként

2019. 01. 22.

Az al-Kaida mali ága jelentkezett a csádi állampolgárságú ENSZ-békefenntartók elleni támadás elkövetőjeként. A Dzsamat Nuszrat al-Iszlám al Muszlimín nevű csoport azt hangoztatta, hogy a rajtaütés a Csád és Izrael közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételére adott válasz volt.

A vasárnapi támadásban legalább 11 békefenntartó életét vesztette és 25 megsebesült. A szélsőségesek célpontjai az ENSZ mali békefenntartó missziójának (Minusma) aguelhoki tábora és biztonsági ellenőrzőpontok voltak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Idriss Deby csádi elnök a támadás előtt nem sokkal egyezett meg az országaik közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Izrael és Csád 1972-ben szakította meg kapcsolatait.

A Dzsamat Nuszrat al-Iszlám val Muszlimín közleményében az al-Shabaab szomáliai terrorcsoport egyik szlogenjét idézte, amely szerint „Jeruzsálem sohasem lesz a zsidóké”.

Az ENSZ mali békefenntartó misszióját vezető Mahamat Saleh Annadif szerint „az átfogó és arcátlan támadás azt mutatja, hogy a terroristák eltökéltek a káosz terjesztésében”. Annadif erőteljes, azonnali és összehangolt választ követelt a Száhel-övezetben a terrorizmus ellen harcoló alakulatoktól.

A 12 500 tagú Minusma 2013-ban kezdte meg munkáját a nyugat-afrikai országban azt követően, hogy annak északi része az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló dzsihadisták kezére került. A misszió működésének kezdete óta több mint 160 békefenntartó vesztette életét, közülük legalább száz ellenséges tűzben. Ez több mint a fele az ENSZ békefenntartó műveletek vonatkozó időszakra eső együttes veszteségének.

Mali északi részét 2012 tavaszán, egy katonai államcsíny után vonták ellenőrzésük alá a szélsőségesek. Bár a dzsihadistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték a térségből, nem hagytak fel a támadásokkal, és már nemcsak északon, hanem Mali középső, illetve déli részén, valamint a szomszédos Burkina Fasóban és Nigerben is megjelentek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑