Cadmus fordítás Cadmus

Az Al-Kaidához evakuálják a damaszkuszi fegyvereseket (videó)

2016. 08. 26.

Megérkezett a Vörös Félhold nemzetközi segélyszervezet civileket és fegyveres iszlamistákat kimenekítő első konvoja a szíriai kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Darayába pénteken – jelentette az AFP francia hírügynökség egyik helyszíni tudósítója.

Buszokkal szállítják el a fegyvereseket az Al-Kaida kezén lévő Idlebbe:

Az evakuáció tényleges megkezdésével valószínűleg megvárják a pénteki ima végét.

A csütörtöki megegyezés szerint 700 fegyveres távozhat Darayából az Al-Kaida kezén lévő Idlebbe, míg négyezer civil lakost Damaszkuszhoz közeli fogadóközpontok várják – írta a SANA szíriai állami hírügynökség. Az Adzsnad as-Sam és az Iszlám Mártírjai nevű csoportokhoz tartozó darayai fegyvereseknek le kell adniuk fegyvereiket a hadseregnek.

Helyszíni források szerint a kitelepítés valószínűleg négy napig tart majd.

Egy szíriai katonai forrás hozzátette: a következő lépés ezután az, hogy a hadsereg behatol a Damaszkusz vonzáskörzetéhez tartozó városba.

.

Helyi források szerint több ezren maradhatnak Darayában, miután a kormányerők megígérték, hogy nem indítanak megtorló akciókat a lakossággal szemben.

Az ENSZ adataival szemben a helyi városi tanács úgy tudja, hogy akár 8300-an is tartózkodhatnak Darayaban.

A várost négy éve tartja zárlat alatt a szíriai hadsereg. A humanitárius segélyszállítmányokat a fegyveres csoportok rendszeresen elkobozzák és tízszeres áron adják el a civil lakosságnak. A település lakóit nem engedték elmenekülni az ostrom alól ugyanis élőpajzsként használták őket, ezzel lassítva meg a kormányerők előrenyomulását.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑