Az alkotmánybíróságnál kérelmezte házi őrizetének feloldását a Törökországban kémkedéssel vádolt amerikai lelkész

Védence házi őrizetének feloldására irányuló kérelmet nyújtott be szerdán a török alkotmánybírósághoz a Törökországban kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádolt amerikai lelkipásztor, Andrew Craig Brunson ügyvédje – jelentette az Ihlas török hírügynökség.

Ismail Cem Halavurt egyúttal a Brunson ellen hozott utazási tilalom megsemmisítését is kérte. Az utóbbi hónapokban már két török bíróság is elutasította a házi őrizet és az utazási tilalom megszüntetését. Halavurt a török sajtó tanúsága szerint kedden azt nyilatkozta, hogy az utazási tilalom feloldását annak ellenére belefoglalta a kérelembe, hogy az alkotmánybíróság abba nem szól bele. Mint mondta, október 12-e, tehát Brunson következő tárgyalása előtt nem vár döntést a testülettől, de ettől függetlenül védencével meg akarta tenni ezt a lépést.

Brunson tiszteletes ügye régóta terheli az amerikai-török viszonyt, de a viszály csak azután robbant ki Ankara és Washington között, hogy a több mint másfél éve előzetesben ülő Brunsont július végén házi őrizetbe helyezték. Az Egyesült Államok kormánya először zárolta Süleyman Soylu török belügy- és Abdulhamit Gül török igazságügy-miniszter amerikai javait, valamint megtiltotta, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatba kerüljenek a török politikusokkal.

A török külügyminisztérium erre válaszul ugyanezeket az intézkedéseket foganatosította Washingtonnal szemben. Később Donald Trump amerikai elnök elrendelte a Törökországból importált alumínium és acél vámtarifáinak megduplázását, majd Ankara szintén emelte az Egyesült Államokból behozott autókra, alkoholra és dohányárura kivetett vámot.

Az amerikai lelkészt a 2016. júliusi puccskísérletet követően tartóztatták le a nyugat-törökországi Izmirben, ahol egy kis protestáns templom prédikátora volt. A vád szerint támogatta az összeesküvés kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát, továbbá a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), illetve kémkedett az Egyesült Államok javára is.

Brunson tagadja az ellene felhozott vádakat. A lelkész 35 év börtönbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják. Washington a tiszteletes azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli.

MTI/S4C.News

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑