Cadmus fordítás Cadmus

Az államfő döntésére vár Izrael

Reuven Rivlinnek kell felkérnie kormányalakításra a minimális különbséggel befutott riválisok valamelyikét a múlt heti parlamenti választások után. Az államfő fogadta mindkettejüket hétfőn.

A korábbi kormányfő, a jobboldali Likud elnöke, Benjamin Netanjahu az egyik jelölt, a másik pedig a centrista baloldali Kék-Fehér Szövetség vezetője, a volt vezérkari főnök, Beni Ganc.

Netanjahu hajlandó lenne egységkormányt alakítani, de Ganc csak akkor tárgyal erről a Likuddal, ha Netanjahu félreáll. Azt mondja, nem tárgyal partnerségről valakivel, aki ellen eljárás folyik korrupció miatt.

Annak kicsi az esélye, hogy a Likud visszahívja Netanjahut, úgyhogy valószínűleg a volt védelmi miniszter, Avigdor Libermann pártja, a szekuláris-nacionalista Jiszráél Béténu lesz a mérleg nyelve a megismételt választások utáni patthelyzetben.

Annak, akit az államfő felkér, 28 napja lesz a kormányalakításra. Ha nem jár sikerrel, a másik esélyes kap lehetőséget. Ha ő is kudarcot vall, újabb választások jönnek, de olyan még sosem volt, hogy egy éven belül háromszor tartsanak parlamenti választásokat Izraelben.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑