Az amerikai elnök kilépteti Indiát a GSP-rendszerből

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy június 5-ével kivonja Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből (General System of Preferences – GSP).

Az amerikai elnök már márciusban megfenyegette Indiát, hogy „kiteszi” a legnagyobb és legrégebb óta működő amerikai kereskedelmi programból. A GSP célja a fejlődő országok gazdasági növekedésének és fejlődésének az elősegítése.

A program legnagyobb haszonélvezője épp India, amely a GSP révén 2017-ben több mint 5,6 milliárd dollár értékben exportált vámmentesen termékek az Egyesült Államokba.

Donald Trump ezért döntött India törléséről a GSP-rendszerből, mert szerinte „India nem győzte meg az Egyesült Államokat arról, hogy méltányos és egyenlő hozzáférést biztosít piacaihoz”.

Indiai illetékesek máris jelezték, hogy ellenlépésként több mint húsz amerikai termékre vetnének ki magasabb importvámot.

Az Egyesült Államoknak tavaly 21 milliárd dolláros külkereskedelmi deficitje alakult ki Indiával szemben. A két ország között már egy ideje tart az adok-kapok. Washington tavaly novembertől 50 indiai terméket vont ki a GSP-rendszerből. Előzőleg India tavaly júniusban megemelte a vámokat számos, többségében az Egyesült Államokból importált cikkre, válaszul a Trump-adminisztráció által tavaly márciusban az acél importjára kiszabott 25 százalékos, illetve az alumíniumra kivetett 10 százalékos védővámra.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑