Cadmus fordítás Cadmus

Az amerikai erők húsz év után elhagyták a bagrami légi támaszpontot

Csaknem húsz év után az amerikai hadsereg katonái kivonultak az afganisztáni Bagram légi támaszpontról, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt – jelentették be amerikai tisztségviselők pénteken. A tálibok jelezték: örülnek a lépésnek, és támogatják azt.

A támaszpontot teljesen átadták az afgán kormányerőknek. A tálibok szóvivője, Zabiulláh Mudzsáhíd közölte: “örülnek az amerikai erők kivonulásának, és támogatják a csapatkivonást”. A szóvivő kiemelte: a külföldi erők kivonulása lehetővé teszi az afgánoknak, hogy saját maguk döntsenek a jövőjükről.

A bagrami kivonulás a legegyértelműbb jele annak, hogy az utolsó 2500-3500 amerikai katona afganisztáni szolgálata is a végéhez közeledik. Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy az amerikai erők szeptember 11-ig elhagyják Afganisztánt.

A NATO-szövetségesek többsége már a héten kivonult. A német hadsereg utolsó egysége szerdán tért haza Afganisztánból. Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt az afganisztáni NATO-misszióban.

Az Egyesült Államok biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy mikor hagyják el az utolsó amerikai katonák az ázsiai országot. A végleges kivonulás előtt a jelenleg török és amerikai katonák által biztosított kabuli nemzetközi repülőtér védelme is tisztázásra vár.

Míg az Egyesült Államok és szövetségesei kivonulnak, a tálibok egyre terjeszkednek Afganisztánban. Az afgán kormányerők olyan milíciák ismételt életre hívásához folyamodtak, amelyek korábban kegyetlenkedtek. Austin Scott Miller, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka utolsó helyi sajtótájékoztatóján sötét képet festett a biztonsági helyzetről. Miller szerint a jelenlegi trendek folytatódása polgárháborúhoz vezethet.

Bár a tábornok a héten elhagyhatja Afganisztánt, amerikai tisztségviselők biztosítottak afelől: ez nem jelenti az Egyesült Államok szerepvállalásának végét. Az amerikai hadsereg szeptemberig fenntartja a jogot a tálibok elleni légicsapások indítására, hogy megvédje az afgán erőket – tették hozzá.

Miller feladatait Kenneth Frank McKenzie, az amerikai középső parancsnokság (Centcom) vezetője veszi át, míg a helyszíni parancsnok Peter Vasely ellentengernagy lesz. Vasely felel majd az amerikai diplomáciai képviselet biztosítását végző erőkért, azaz körülbelül 650 főért.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑