Cadmus fordítás Cadmus

Az amerikai hadsereg kiürítette a kandahári légi támaszpontot

2021. 05. 15.

Kivonultak az amerikai csapatok egyik legfontosabb afganisztáni támaszpontjukról, a kandahári bázisról – közölték pénteken afgán hivatalos források.

“A támaszpontot egyelőre hivatalosan még nem adták át, de meg tudom erősíteni, hogy a csapatok elhagyták a területét szerdán” – jelentette be Hodzsa Jahja Alavi, az afgán hadsereg egyik szóvivője, a kandahári repülőtér igazgatója pedig azt közölte, hogy az amerikaik már átadták a bázis összes felszerelését.

A hivatalos átadásra vélhetően a ramadán iszlám böjti hónapot lezáró, háromnapos ünnep után kerül sor.
Washington az afgán bejelentést egyelőre nem kommentálta.

A dél-afganisztáni tartomány korábban a kormányellenes fegyveres tálibok egyik bástyájának számított, az itt található légi támaszpont pedig a bagrami után az amerikai és a NATO-csapatok második legnagyobb afganisztáni bázisa volt.

Kandahárban az elmúlt hónapokban ismét több összecsapást jelentettek a radikálisok és a kormányerők közt.
Joe Biden amerikai elnök áprilisban jelentette be, hogy legkésőbb szeptember 11-ig az összes amerikai katonát kivonják Afganisztánból, nem sokkal később pedig Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is az ázsiai országban állomásozó NATO-erők kivonásáról tájékoztatott.

Az amerikai hadsereg kedden közölte, hogy a teljes csapatvisszavonási művelet mintegy 10-12 százalékát már teljesítették.

Sokan attól tartanak, hogy a csapatkivonás nyomán Afganisztán káoszba süllyed. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja az országot, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a hatalomba.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑