Cadmus fordítás Cadmus

Az amerikai képviselőház megszavazta az afgán tolmácsok bevándorlásának megkönnyítését

2021. 07. 01.

Az amerikai képviselőház nagy többséggel megszavazta kedden azt a törvénytervezetet, amely megkönnyíti azoknak az afgán tolmácsoknak, sofőröknek és egyéb foglalkozásúaknak az Egyesült Államokba való bevándorlását, akik hazájukban az amerikai vagy a NATO-erőknek dolgoztak, és most, hogy a nemzetközi erők kivonulnak Afganisztánból, tartanak a tálib lázadók megtorlásától.

A tervezet értelmében a szóban forgó afgánoknak a bevándorlási kérelem keretében hazájukban nem kell részt venniük egészségügyi vizsgálaton, de helyette kell az Egyesült Államokban, 30 napon belül oda érkezésük után.

Egyúttal Washingtonban nyolcezerrel megnövelik azoknak a különleges bevándorlási vízumoknak a keretszámát, amelyeket 2009-ben találtak ki kifejezetten az afgánok számára. Több mint 18 ezer afgán szeretne most ilyen vízumhoz hozzájutni.

Az afgán vízumkérők eddig egyetlen kabuli klinikán végeztethették el a szükséges egészségügyi vizsgálatot, de sokak szerint ezt nehéz teljesíteni most, a koronavírus-járvány idején, ráadásul a kérelem során még sok más akadályt le kell küzdeniük.

A tervezetet mind a demokrata, mind a republikánus pártiak többsége támogatta, és ezután kerül a szenátus elé, ahol várhatóan szintén megszavazzák.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑