Az amerikai kormány szankciókat hozott az iráni belügyminiszter és más iráni személyek ellen

Az amerikai kormány szerdán szankciót hozott az iráni belügyminiszter és más iráni személyek ellen az emberi jogok megsértésére hivatkozva.

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával kiadott közlemény leszögezi: a perzsa állam belügyminisztere, nyolc másik felelős tisztségviselő, továbbá egy alapítvány “súlyosan megsérti az emberi jogokat”. A kommüniké szerint “az iráni rezsim erőszakosan elnyomja” a más véleményen lévő irániakat, köztük a békés tüntetőket is.

Az amerikai álláspont szerint a rendszer fizikai és lelki erőszakot alkalmaz velük szemben. “Az Egyesült Államok továbbra is felelősnek tartja a saját népüket elnyomó iráni vezetőket és intézményeket”- olvasható a közleményben.

A szankciók Abdorrezá Rahmaní Fazlí belügyminisztert érintik, valamint nyolc további személyt és egy olyan átfogó tevékenységű alapítványt, amelynek tevékenysége az energetikai ágazattól az építkezéseken át a bankszektorig terjed.

Az amerikai információk szerint ez az alapítvány “kulcsszerepet játszik” a békés tüntetők elleni fellépésben, és “olyan börtönöket működtet, amelyekben fizikai és lelki erőszakot alkalmaznak a fogva tartottak ellen”.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint ez az alapítvány üldözni kezdte az Iránban élő afgán migránsokat, arra kényszerítve őket, hogy Szíriában iráni milicistákkal együtt harcoljanak. “2020 májusában az alapítvány részt vett Iránba érkező afgánok megkínzásában és vízbefojtásában” – olvasható a közleményben.

A szankciók értelmében az intézkedéssel sújtottak esetleges amerikai vagyonát zárolják, s nem vehetnek részt nemzetközi pénzügyi tranzakciókban, illetve amerikai állampolgároknak megtiltják a kapcsolattartást velük.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑