Cadmus fordítás Cadmus

Az arab koalíció meghiúsított egy húszi támadást a Vörös-tengeren

2020. 02. 23.

A Jemenben harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció haditengerészete meghiúsította a síita húszi lázadók támadását a Vörös-tenger déli részén, egy fontos tengeri kereskedelmi útvonalon – közölte vasárnap Turki al-Máliki ezredes, a koalíció szóvivője.

A felkelők egy legénység nélküli, robbanóanyaggal megrakott hajót indítottak útnak a nyugat-jemeni Hodeida kikötőjéből – idézte Málikit az SPA szaúd-arábiai állami hírügynökség.

A húszik egyelőre nem erősítették meg az értesülést. Jemen a Vörös-tengert az Indiai-óceánnal összekötő Báb el-Mandeb tengerszorosnál fekszik, amely a Közel-Keletről Európába tartó olajszállító hajók nagy forgalmú víziútja.

Máliki elmondta, hogy a tervezett támadás veszélyt jelentett a regionális és a nemzetközi biztonságra, illetve a tengeri kereskedelemre. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az akció megsértette az ENSZ égisze alatt létrejött hodeidai tűzszüneti egyezményt.

A 2018 decemberében a jemeni kormány és a húszik között kötött megállapodás kimondja, hogy a húszik kivonják csapataikat Hodeida – és két másik város, Szalíf és Rász Ísza – kikötőjéből, a három kikötő pedig a kormányerők fennhatósága alá kerül. Az egyezmény szerint Hodeidát az összes fegyveres csoportnak el kell hagynia.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszik és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Az arab koalíció 2015 óta támogatja Hádit.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑