Cadmus fordítás Cadmus

Az Arab Liga is bírálta az izraeli nemzetállam-törvényt

2018. 07. 22.

A palesztin nép ellen irányuló diszkriminációs politikát erősíti az izraeli parlament által csütörtökön elfogadott nemzetállam-törvény, amely a zsidó nép nemzeti otthonaként határozza meg Izraelt, és az arab nyelvnek hivatalos helyett különleges státust ad – közölte szombaton Ahmed Abul-Geit, az Arab Liga főtitkára.

A TASZSZ által idézett egyiptomi Al-Ahram című napilap szerint Gejt veszélyes következményekre figyelmeztetett az izraeli jogszabállyal összefüggésben. Mint mondta, mindez csak „erősíti az izraeli hatóságok palesztinokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésre és etnikai tisztogatásra irányuló politikáját”.

Hozzátette: a törvény „az erőszak elharapódzását segíti elő a megszálló (izraeli) erők és a békés tüntetők között a blokád alatt álló Gázai övezetben, kiprovokálja a civilek meggyilkolását, s ellentétes a nemzetközi joggal is”.

Fontos egyiptomi döntés

Egyiptom szintén elítélte az izraeli jogszabályt, s hasonlóan óva intett annak következményeitől. „Egyiptom elutasítja az izraeli nemzetállam-törvényt, amely következményeiben szentesíti a megszállást és a faji megkülönböztetést, és rontja a béke kilátásait is” – közölte a kairói külügyi tárca szombaton.

Izraeliek és arabok együtt tiltakoznak a nemzetállam-törvény ellen Tel-Aviv-ban. (Fotó: MTI/EPA/Abir Sultan)

Korábban hasonló szellemben ítélték el a törvényt az izraeli arab parlamenti képviselők mellett a rámalláhi Palesztin Hatóság, s Törökország is.

Aggódik az EU

Maja Kocijancic, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője hangsúlyozta: az EU aggódik a jogszabály, illetve annak az izraeli-palesztin békefolyamatra gyakorolt hatásai miatt.

A július 19-én elfogadott törvény szövege szerint „Izrael a zsidó nép történelmi otthona, és a zsidók kizárólagos nemzeti önrendelkezési joggal rendelkeznek benne”. Az arab nyelvet hivatalosról különleges státusúvá minősítették le, ami mindazonáltal lehetővé teszi további használatát az izraeli intézményekben. A jogszabály Jeruzsálemet nevezi meg Izrael „egységes és oszthatatlan” fővárosaként.

Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑