2018. 04. 16.

Az Arab Liga vezetői elítélték a vegyi fegyverek használatát Szíriában

Az Arab Liga tagállamainak vezetői elítélik a vegyi fegyverek “bűnös” használatát Szíriában, és nemzetközi vizsgálatot követelnek az ügyben – jelentette be a szaúdi külügyminiszter-helyettes vasárnap.

Adel al-Dzsubeir sajtótájékoztatón beszélt erről Dahránban, miután véget ért az Arab Liga egynapos csúcstalálkozója.

A tanácskozáson elfogadott zárónyilatkozatban azonban nem említették meg Szíriát, az arab országok tartózkodtak attól, hogy a dokumentumban egységesen támogassák vagy elítéljék az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország által szíriai célpontok ellen indított csapásokat.

Míg Szaúd-Arábia, Bahrein és Katar korábban támogatását fejezte ki a nyugati országok lépése iránt, más arab államok, köztük Irak és Libanon, elítélték azt.

A szaúdiak még mindig hitegetik a palesztinokat

A házigazda Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó “Jeruzsálem csúcstalálkozójának” nevezte a tanácskozást, tekintettel arra, hogy a palesztinok sorsa továbbra is az arab országok “szívügye”. Az arab államfők a tanácskozást megnyitó beszédeikben a palesztin ügy melletti egységüket és lankadatlan támogatásukat emelték ki.

A szaúdi király bejelentette, hogy 150 millió dollárt adományoz a kelet-jeruzsálemi iszlám vallási ingatlanok javára.
Ismét elítélte az Egyesült Államok azon döntését, hogy Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.

Adel al-Dzsubeir külügyminiszter-helyettes a bírálattal kapcsolatban leszögezte: nincs ellentmondás abban, hogy miközben Szaúd-Arábia szoros stratégiai kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, bizonyos lépéseiről igyekszik lebeszélni.

Szalmán bin Abdel-Azíz további 50 millió dollárt ajánlott fel az ENSZ égisze alatt a palesztinokat segélyező szervezet (UNRWA) munkájának támogatására. Az UNRWA márciusban jelezte, hogy csak nyárig rendelkezik a szükséges anyagi forrásokkal. Tevékenysége egyebek mellett azért került veszélybe, mert Washington az év elején bejelentette, hogy tetemes mennyiséget visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek átutalandó támogatásból. Pierre Krahenbühl, az UNRWA főbiztosa nemrég azt közölte, hogy összesen 441 millió dollárra lenne szükségük, de eddig csak 100 millió dollár értékben érkeztek felajánlások adományozóktól.

Mindenért Irán a felelős

A házigazda szaúdi uralkodó arról is beszélt a 22 tagú Arab Liga csúcstalálkozóján, hogy Iránt terheli a felelősség a térségben tapasztalható instabilitás és a konfliktusokba való beavatkozások miatt.

Ahmed Abul-Geit, az Arab Liga főtitkára hangsúlyozta, hogy az arab ügyekbe való beavatkozás mértéke korábban soha nem látott szintre jutott.

Szerinte Szíria összeomlásáért – Bashar Al-Assad szíriai elnök mellett – azok a nemzetközi szereplők tehetők felelőssé, akik a saját stratégiai céljaikat próbálják elérni a konfliktusban. Ezek közül a legfontosabb az iráni beavatkozás, amely nem az arabok jólétét vagy érdekét szolgálja – emelte ki a főtitkár.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑