Cadmus fordítás Cadmus

Az ASEAN külügyminiszterei erőszakmentességre és párbeszédre szólították fel Mianmart

2023. 02. 04.

Erőszakmentességre és párbeszédre szólították fel Mianmart szombaton a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei az indonéziai fővárosban, Jakartában.

A találkozó zárónyilatkozatában a résztvevők hangoztatták, hogy jelentős előrelépés szükséges az ötpontos konszenzus végrehajtása terén, hogy folytatni lehessen a mianmari nemzeti párbeszéd felé vezető utat. Kiemelték, a párbeszéd “a mianmari helyzet békés megoldásának kulcsa”.

Az ötpontos konszenzusról 2021-ben állapodtak meg az ASEAN vezetői. Ezek között szerepel a civilek elleni erőszak felfüggesztése és a párbeszéd megindítása minden érintettel a békés megoldás érdekében.
A dokumentumban kitértek arra, hogy minden érdekelt félnek kedvező környezetet kell teremtenie a befogadó nemzeti párbeszédhez az erőszak megszüntetésével és a humanitárius segélyek időben történő és akadálytalan eljuttatásának biztosításával.

A tanácskozáson egyetértés alakult ki abban, hogy az ASEAN tagjai elmélyítik a gazdasági integrációt és megerősítik az ellátási láncok összekapcsolhatóságát, hogy ellensúlyozzák az energiát és a pénzügyi stabilitást befolyásoló geopolitikai feszültségek negatív hatását.

Joko Widodo indonéz elnök, aki korábban, pénteken találkozott az ASEAN külügyminisztereivel, azt mondta, hogy a szövetség nem lehet mások érdekeinek közvetítője. Beszéde során többször is független külpolitikát szorgalmazott.
A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét 1967-ben alapították, és ma 10 országot egyesít: Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑