Cadmus fordítás Cadmus

Az asztanai hármak felszólították a WHO-t, hogy fordítson különös figyelmet a szíriai lakosság beoltására

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) különös figyelmet kell fordítania a szíriai lakosság beoltására a többi között az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátására létrehozott COVAX-program keretében – áll Törökország, Oroszország és Irán képviselői által Szocsiban kiadott közös szerdai nyilatkozatban.

A szíriai válságrendezéssel foglalkozó úgynevezett “asztanai hármak “komoly aggodalmukat fejezték ki az országban kialakult humanitárius, illetve gazdasági és társadalmi helyzet, valamint a koronavírus-járvány miatt. Mindez szerintük tovább nehezíti a szíriai egészségügyi ellátórendszer működését.

A nyilatkozatban elutasították a közel-keleti ország ellen egyoldalúan elrendelt nyugati szankciókat, amelyek szerintük sértik a nemzetközi jogot, a nemzetközi humanitárius jogot, valamint az ENSZ alapokmányát is, járvány idején különösképpen.

Az asztanai hármak szorgalmazták a humanitárius segélyezés kiterjesztését minden szíriai számára megkülönböztetés, előzetes feltételek nélkül és politikamentesen.

A humanitárius helyzet javítása és a politikai rendezési folyamat előmozdítása érdekében felszólították a nemzetközi közösséget, illetve az ENSZ-t és humanitárius ügynökségeit a Szíriának szánt támogatások növelésére, az alapvető infrastruktúra, a víz- és áramszolgáltatás, a fegyveres konfliktusban megrongálódott iskolák és kórházak helyreállítására, valamint aknamentesítési projektek végrehajtására. Egyetértettek abban is, hogy támogatni kell a szíriai menekültek biztonságos és önkéntes hazatérését.

Moszkva, Teherán és Ankara újfent megerősítette elkötelezettségét a szíriai szuverenitás megőrzése és a terrorizmus elleni harc iránt.

A három ország ellenérdekű feleket támogat a 2011 óta zajló szíriai polgárháborúban. Oroszország és Irán a damaszkuszi vezetést segíti, míg Törökország a mérsékeltnek mondott szíriai lázadóknak nyújt támogatást.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑