Az azeri erők átvették az ellenőrzést Kelbecer fölött

Azerbajdzsán szerdán átvette az ellenőrzést a Hegyi-Karabahhal szomszédos, mostanáig örmény ellenőrzés alatt álló Kelbeceri (Kelbedzseri) járás fölött, amely az azeri-örmény tűzszüneti megállapodás értelmében került felügyelete alá.

A bakui védelmi minisztérium szerdára virradóra közölte, hogy az azeri hadsereg katonái november 25-én bevonultak Kelbecerbe, és megkezdték az aknamentesítést a térségben.

Kelbecer Örményország és a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah között fekszik. A területet eredetileg november 15-én kellett volna átadni Azerbajdzsánnak, azonban humanitárius megfontolásból tíz nappal meghosszabbították a határidőt.

Múlt pénteken Agdam körzete került azeri felügyelet alá, december elsején pedig Lacinra vár hasonló sors.
Az átadás mikéntjéről Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalt azeri és örmény kollégájával. Putyin a térségben tartózkodó orosz békefenntartók munkájáról is egyeztetett velük.

Kelbecer átvételével a 12. századból származó dadivanki monostor is a zömében muszlimok lakta Azerbajdzsán kezére került. A monostor kiemelten fontos helyszín az örmény apostoli ortodox egyház számára. Ilham Aliyev azeri elnök egyik televíziós beszédében azt ígérte, hogy megőrzi az átvett területeken található vallási és történelmi műemlékeket.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Ilham Aliyev azeri elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő november 9-én állapodott meg a szeptemberben kiújult örmény-azeri harcok lezárásáról.

Az egyezmény jelentős területi engedményeket tett Azerbajdzsánnak a vitatott hovatartozású térségben, Örményországnak vissza kell szolgáltatnia az általa korábban megszállt területek egy részét. A tűzszüneti megállapodás értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑