Cadmus fordítás Cadmus

Az azeri erők örmény katonákat ejtettek foglyul

Hegyi-Karabah örmények ellenőrizte területének vezetője azzal vádolta szerdán az azerbajdzsáni erőket, hogy a hathetes harcoknak véget vető, érvényben lévő tűzszüneti megállapodás ellenére több tucat örmény fegyverest foglyul ejtettek.

Oroszország békefenntartókat vezényelt a tűzszünet ellenőrzésére, de vasárnap ismét fegyveres incidens történt, amelyért a szemben álló felek egymást okolták. Jelentések szerint az összecsapásokban négy azeri katona életét vesztettek, és hat örmény fegyveres megsebesült.

A hegyi-karabahi védelmi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy kedden este megszakadt a kapcsolata több katonai állással olyan területen, amelyet a november 10-i tűzszüneti megállapodás az örmény fél kezén hagyott. Az azeri védelmi minisztériumot nem lehetett elérni az ügy kommentálására.

A hegyi-karabahi védelmi minisztérium kutatást indított az eltűnt katonák után, de nem járt eredménnyel. Araik Harutjunján hegyi-karabahi vezető később azt állította, hogy a katonákat foglyul ejtették, és “provokációval” vádolta Azerbajdzsánt.

“Több tucat katonát túszul ejtettek az azeri erők Hcaberd környékén, a védelmi minisztérium most próbálja kideríteni a történtek körülményeit” – írta Harutjunján Facebook-bejegyzésében.

Az incidens röviddel azután történt, hogy Örményország és Azerbajdzsán orosz közvetítéssel megkezdte a hathetes háborúban ejtett hadifoglyok cseréjét.

Az Armenpress örmény hírügynökség arról számolt be, hogy az azeri hadsereg által bekerített örmény katonák hozzátartozói szerdán eltorlaszolták Jereván és az örményországi Sirak tartomány székhelye, Gjumri közötti út egyes szakaszait.

A bekerített katonáktól minden távközlési eszközt elvettek – derült ki a tudósításból. Hozzátartozóik azt követelik a hatóságoktól, hogy adjanak hírt a katonákról.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök november 10-re virradó éjjel megállapodott a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. Az egyezmény értelmében Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Azerbajdzsánnak több, korábban megszállt járást, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével.

A Hegyi-Karabahból kivonuló örmény csapatok helyét orosz békefenntartók vették át a demarkációs vonal és a tűzszüneti vonal mentén.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel szerzi vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket visszafoglalnia.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑