Az azeri erők rakétákkal lövik Sztenapakertet, az örmények több várost támadnak

Az azeri erők rakétákkal lövik Hegyi-Karabah székhelyét, Sztepanakertet, az örmény erők pedig több azeri várost támadnak – jelentette hétfő reggel az örmény, illetve az azeri védelmi minisztérium.

Susan Sztepanján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta közleményében, hogy heves rakétatámadásoknak van kitéve Sztepanakert. Sztepanján előzőleg a Facebookon arról tájékoztatott, hogy hétfőre virradóra és reggel is változó intenzitással folytatódtak a harcok az enkláve térségében.

A jereváni védelmi tárca másik szóvivője, Arcrun Hovhanniszján arról számolt be, hogy az azeri erők orosz gyártmányú Szmercs, fehérorosz Polonez, illetve török T-30 Kasirga sorozatvetőkkel lövik Sztepanakertet.

Az azeri védelmi minisztérium hétfő reggeli tájékoztatása szerint az örmény erők a Hegyi-Karabah környéki Beylagan, Barda és Terter azerbajdzsáni városokat lőtték, az azeri erők pedig válaszolnak a támadásokra. A légvédelem radarjai rögzítettek több, azeri területek elleni rakétaindítást örményországi állásokból.

A tárca videofelvételeket tett közzé ezt bizonyítandó. Baku szerint Örményország céltudatosan provokálja Azerbajdzsánt válaszlépések megtételére.

Az azeri külügyminisztérium közölte hétfőn, hogy Jeyhun Bayramov külügyminiszter telefonon megvitatta a hegyi-karabahi helyzetet az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Bayramov azt mondta Josep Borrellnek, hogy az örmény fél szándékosan veszi célba a polgári lakosságot és az azeri infrastruktúrát, rakétákkal lőtte a második legnagyobb azeri várost, Gandzsát.

Bayramov a nemzetközi humanitárius jog betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet, Borrell pedig komoly aggodalmának adott hangot a feszültség növekedése miatt.

Örményország és Azerbajdzsán között nyolc napja robbantak ki harcok a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta, hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de attól egyoldalúan elszakadt terület, Hegyi-Karabah miatt. Mindkét országban rendkívüli állapotot hirdettek, és mozgósítást rendeltek el.

A harcok örmény források szerint eddig több mint 200 halálos áldozatot és sebesültet hagytak maguk után, az azeri fél hétfő reggel 24 civil halálos áldozatról és 121 sebesültről számolt be.

A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió – egyelőre hasztalanul próbálják rávenni a szembenállókat a harcok beszüntetésére.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑