Cadmus fordítás Cadmus

Az éghajlatváltozás miatt élhetetlenné válhat Kuvait

2022. 03. 24.

Kuvait nagyon nehéz helyzetben van: a világ egyik legnagyobb olajtermelői és -exportőrei között van, miközben az éghajlatváltozás negatív hatásai sújtják – írta meg a Liner.hu.

Tavaly nyáron olyan rekkenő hőség volt Kuvaitban, hogy a madarak szó szerint hullottak az égből, a tengeri állatok halálra főttek az öbölben, döglött kagylókat mosott partra a víz, melyek úgy pattantak szét, mintha egy étteremben főzték volna meg őket.

Az országban olyan elviselhetetlen hőség uralkodik, hogy a hőmérséklet brutális rekordokat döntöget, és az 53,2 fokot is elérte. Az éghajlatváltozás világszerte szélsőséges időjárást hoz magával, azonban azok a rekordmértékű hőhullámok, melyek Kuvaitot sújtják, könnyedén életveszélyessé válhatnak, és már a lakosság is érzi, hogy elviselhetetlen a hőség.

Szakértők szerint Kuvaitvárosban az évszázad végére a szélsőséges időjárás azt eredményezheti, hogy lakhatatlanná válik a város, ugyanis a rekkenő hőség miatt minden élet veszélyben van, így az embereké és az állatoké is. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a fővárosban az elviselhetetlen hőség okozta halálesetek 67 százaléka az éghajlatváltozás miatt következett be.

Annak ellenére, hogy szakértők szerint Kuvaitot sújtja leginkább az éghajlatváltozás, az ország továbbra is a világ legnagyobb olajtermelői és -exportőrei között van, ami azért is igen komoly probléma, mert látszólag semmiféle politikai törekvés nincs arra vonatkozóan, hogy szabályozzák a kitermelést a kibocsátások csökkentésére.

Egy évvel ezelőtt Kuvait miniszterelnöke ígéretet tett arra, hogy 2035-ig összesen 7,4 százalékkal csökkentik a károsanyag-kibocsátást, ám ez a szám sokkal inkább egy jelképes tervezet, ugyanis a globális felmelegedés lassítására vonatkozó nemzetközi tervekben ez egy jelentéktelennek tűnő vállalás.

Az ország vezetése pedig nem véletlenül fordítja el a fejét, amikor a károsanyag-kibocsátásról és az éghajlatváltozásról van szó: azon hatóságok, melyek a kuvaiti kibocsátást szabályozzák, szinte minden bevételüket az olaj kitermelésének köszönhetik.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑