Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az Egyesül Államok nem enged az Irán elleni szankciókból

2022. 03. 28.

Az Egyesült Államok akkor is fenntartja az iráni Forradalmi Gárdával, az iszlám köztársaság ideológiai hadseregével szembeni szankciókat, ha létrejön az atomalku – jelentette ki Robert Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja vasárnap a katari Doha Forumon.

“Az amerikai törvények értelmében továbbra is szankciókkal sújtják (a Forradalmi Gárdát), és a mi megítélésünk (a gárda) mindig ugyanaz marad” – fejtette ki a diplomata, miközben Teherán azt követeli, hogy az Egyesült Államok vegye le a Forradalmi Gárdát a terrorista szervezetek listájáról.

Szombaton Irán megerősítette, hogy ez a követelése az iráni atomalku újjáélesztéséről szóló tárgyalásokon még a tárgyalt pontok között szerepel. Dohában, ahol politikai és üzleti vezetők találkoznak, Robert Malley azt mondta a tárgyalásokról: “Elég közel vagyunk, de már egy ideje elég közel vagyunk”. Úgy vélekedett, ez mindent elmond arról, hogy milyen nehéz kérdésekről van szó.

Kamal Harazi egykori iráni külügyminiszter, aki jelenleg Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb vezetőjének tanácsadója, Dohában úgy érvelt, hogy a Forradalmi Gárda a nemzeti hadsereg, és a nemzeti hadsereg nem kerülhet fel a terrorista szervezetek listájára.

Teherán már több hónapja tárgyalásokat folytat Bécsben Kínával, Oroszországgal, Franciaországgal, az Egyesült Királysággal és Németországgal a 2015-ös megállapodás megmentése érdekében, amelynek célja az volt, hogy megakadályozza Teheránt az atombomba megszerzésében.

 

Irán hét éve egyezett meg – uniós közvetítéssel – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserében az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt kívánta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Donald Trump korábbi amerikai elnök többször is élesen tiltakozott a megállapodás ellen, és 2018 májusában egyoldalún kiléptette országát a többhatalmi atomalkuból, mondván, nem képes meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen ki. Egyúttal elrendelte az Irán elleni amerikai szankciók visszaállítását is. Irán válaszul fokozatosan megvált a megállapodásban vállalt egyes kötelezettségeitől.

Az iráni nukleáris tárgyalásokat felügyelő európai uniós (EU) koordinátor, Enrique Mora vasárnap Teheránban találkozik iráni kollégájával, Ali Bagheri Kánival, az iráni főtárgyalóval. Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője szombaton a dohai fórum alkalmával úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás elérése az iráni nukleáris kérdésben “napok kérdése”.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑