Az Egyesült Államok a legnagyobb fegyverértékesítő

Az Egyesült Államok adta a globális fegyvereladások több mint harmadát az elmúlt öt évben, megszilárdítva vezető szerepét ezen a téren – állapította meg hétfőn közzétett legfrissebb jelentésében a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI).

Beszámolójuk szerint a fegyverszállítások volumene globálisan majdnem 6 százalékkal nőtt a 2015-2019-es időszakban, a megelőző, 2010-2014-es periódushoz képest.

Az adott időszakban az Egyesült Államokra esett a globális fegyvereladások 36 százaléka, miközben összesen 96 országba szálítottak amerikai fegyvereket – mutat rá a SIPRI.

A világ legnagyobb fegyverimportőre változatlanul Szaúd-Arábia volt,12 százalékos részesedéssel.

Az összképet tekintve a fegyvereladások folytatódó növekedése mellett „az is nagyon világosan látszik, hogy az Egyesült Államok szerepe még dominánsabbá vált a világ első számú fegyverszállítójaként” – mondta Pieter Wezeman, a SIPRI fegyverkezési és katonai kiadásokkal foglalkozó programjának vezető kutatója.

Az amerikai eladások fele a Közel-Keletre irányult, ezen belül Szaúd-Arábiára esett az eladások egyötöde – tette hozzá Wezeman.

A világ második legnagyobb fegyverexportőre, a globális eladások mintegy ötödével Oroszország, amely az elmúlt öt évben 47 országba szállított fegyvereket. Az orosz fegyverexport – amelynek több mint fele Indiába, Kínába és Algériába irányult – ugyanakkor 18 százalékkal visszaesett a 2010 és 2014 közötti időszakhoz képest.

Ennek nagyobbrészt az az oka – magyarázta a Wezeman a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva, hogy „az orosz fegyverek vevőinek egy része nem tudta fenntartani a vásárlások korábbi szintjét, amire az egyik jó példa Venezuela”.

Franciaország a harmadik legnagyobb fegyverexportőr, közel 8 százalékos részesedéssel, s az Egyiptommal, Katarral, valamint Indiával kötött üzleteire alapozva az adott időszakban több fegyvert sikerült eladnia, mint 1990 óta bármikor – állapítja meg a tanulmány. A globális forgalom 76 százalékát adó öt legnagyobb fegyverexportőr között van még Németország és Kína.

Az adott időszakban Szaúd-Arábia vásárolta a legtöbb fegyvert, 12 százalékkal részesülve a globális fegyverimportból. Legfontosabb szállítói az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia és Franciaország voltak.

A közel-keleti régió együttvéve 35 százalékkal részesült a világ fegyverimportjából, s a térség részesedése növekvő tendenciát mutatott a vizsgált időszakban. Szaúd-Arábia mellett Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Irak és Katar is bekerült a világ tíz legnagyobb fegyverimportőre közé.
Az importőrök listájában második helyen áll India, 9 százalékkal, miközben a beszerzéseinek jóval több mint a felét orosz fegyverek tették ki. India további két nagy fegyverszállítója Izrael és Franciaország volt.

A dél-ázsiai térség másik regionális hatalma, Pakisztán a legfontosabb fegyvereinek kétharmadát Kínából szerezte be, miközben jelentősen visszaestek amerikai vásárlásai, miután az Egyesült Államok úgy döntött, hogy leállítja a Pakisztánnak folyósított katonai segélyeket.

Kína 53 országba szállított fontos fegyvereket, de néhány nagy piaca – köztük India és Ausztrália – a SIPRI szerint politikai okokból bezárult előtte.
Európa fegyvervásárlásai néhány évi visszaesés után enyhén növekedtek az elmúlt öt évben, miután a Krím félsziget orosz annektálását követően néhány nyugat- és közép-európai ország új harci repülőgépek vásárlás mellett döntött, elsősorban amerikai gépeket vásárolva.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑