Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Államok akadályozni fogja az Északi Áramlat-2 földgázvezetéket, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát

2022. 01. 28.

 Az Egyesült Államok akadályozni fogja az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat-2 földgázvezetéket, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát – jelentette ki amerikai idő szerint még szerdán este Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője.

Price az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában úgy fogalmazott: “Nagyon világos akarok lenni: ha Oroszország bármilyen módon megtámadja Ukrajnát, az Északi Áramlat-2 nem fog előremozdulni”.
“Nem megyek bele a részletekbe. Együtt fogunk dolgozni Németországgal annak érdekében, hogy ne mozduljon előre” – tette hozzá a szóvivő.

Emily Haber, Németország washingtoni nagykövete a Twitteren azt írta: “az Egyesült Államok és Németország tavaly nyáron közösen kijelentette: Oroszországnak nagy árat kell fizetnie, ha fegyverként használja az energiát, vagy ha ismét megsérti Ukrajna szuverenitását”. Haber megjegyezte, hogy korábban Olaf Scholz német kancellár és Annalena Baerbock német külügyminiszter is azt mondta: “semmi sem került le az asztalról, így az Északi Áramlat-2 sem”.

Az 1225 km-es vezeték építése öt évig tartott, és 11 milliárd dollárba került. Az Északi-Áramlat-2 elkészült, de egyelőre nem kezdte meg működését, ugyanis az üzembe helyezését megelőző németországi hatósági eljárást november közepén felfüggesztették. A hálózatos iparágak működését felügyelő hatóság akkori közleménye szerint a vezetékpár németországi szakaszát üzemeltető vállalat akkor kaphatja meg a szállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha megfelel az uniós jogra épülő német előírásoknak.

Az évi 55 milliárd köbméter – a már meglévő vezetékpárral azonos – szállítási kapacitású Északi Áramlat-2 beruházás a bírálói szerint lehetőséget ad Oroszországnak arra, hogy az Európai Unióba irányuló gázszállításokban kiiktassa Ukrajnát, mint tranzitországot. Oroszország továbbá a beruházás révén egyetlen útvonalra terelheti az EU-nak szánt gázszállítmányok 80 százalékát, és domináns helyzetbe kerülhetne a német energiapiacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Az amerikai kormányzat egyik magas rangú – neve elhallgatását kérő – tisztségviselője kedden arról beszélt, hogy az Egyesült Államok már hetek óta tárgyalásokat folytat európai országokkal és nagy energiavállalatokkal, hogy felkészüljenek egy forgatókönyvre, amelynek során egy esetleges Ukrajna elleni orosz invázió földgázhiányhoz vezetne Európában.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő a megbeszéléseket “szükséghelyzeti tervezésnek” minősítette, amely abban az esetben lépne életbe, ha egy esetleges orosz invázió kárt tenne a földgáz-infrastruktúrában, vagy Vlagyimir Putyin orosz elnök az európai országok felé irányuló gázellátás szándékos leállításával torolná meg az ellene bevezetett szankciókat.

A tisztségviselő nem volt hajlandó megnevezni azokat a konkrét országokat vagy cégeket, amelyekkel a Biden-adminisztráció alternatív gázbeszerzésekről tárgyal.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑