Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Államok az Iszlám Állammal egyezettve bombázta a szíriai kormányerőket

2016. 09. 19.

A szíriai kormányerők elleni légi támadást Deir Ezzornál szándékosan hajtotta végre a Washington vezette nemzetközi koalíció – állította vasárnap Bashar Al-Assad szíriai elnök egyik tanácsadója.

“Azt gondoljuk, hogy a támadás szándékos volt, mert semmilyen tényező nem utal a helyszínen arra, hogy tévedés vagy baleset történt volna” – mondta el a szombati incidenssel kapcsolatban telefonon az AFP francia hírügynökségnek Bouthaina Shaaban.

bouthaina-saaban

Bouthaina Saaban elnöki tanácsadó

A koalíciós erők szombaton mértek – állításuk szerint tévedésből – több légicsapást a szíriai hadsereg állásaira Deir Ezzornál, de a hadműveletet leállították, amint orosz tisztségviselőktől értesültek róla, hogy nem az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet támadják. A légicsapásoknak legalább 90 halálos áldozatuk és több mint 100 sebesültjük van.

“Minden ki volt tervelve. Az IÁ tagjai tudtak róla, és amikor előrenyomultak, a légicsapások abbamaradtak” – mondta a tanácsadó.

A deir-ez-zóri támadás miatt teljesen bizonytalanná vált a hétfőn életbe lépett és eredetileg vasárnap éjfélkor lejáró szíriai tűzszünet további sorsa.

A Moszkva és Washington által tető alá hozott fegyvernyugvás jövője szempontjából kedvezőtlen fejlemény az is, hogy vasárnap a tűzszünet életbe lépése óta először légicsapások érték a polgárháború legvéresebb helyszínének számító észak-szíriai Aleppót.

A szíriai állami televízió korábban azt közölte, hogy a fegyveresek vasárnap Aleppóban lakott területeket vettek tüzérségi támadás alá. A hét végén a tűzszünet megsértéséről érkeztek hírek Szíria több más tartományából is.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑