Cadmus fordítás Cadmus

Az Egyesült Államok terroristává nyilvánította a Hamasz vezetőjét

2018. 02. 01.

Az Egyesült Államok felvette a terroristákat felsoroló „feketelistájára” a Hamasz palesztin mozgalom vezetőjét, Iszmáil Haníjét – jelentette be az amerikai külügyminisztérium szerdán.

A tárca közleménye által idézett Rex Tillerson külügyminiszter szerint a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet vezetője „veszélyezteti a Közel-Kelet stabilitását” és „aláássa a békefolyamatot” Izraellel.

A Hamasz már 1997 óta szerepel a külföldi terrorista szervezeteket tartalmazó amerikai listán. Az amerikai külügyminisztérium szerint Iszmáil Haníjét szoros kapcsolat fűzi a mozgalom katonai szárnyához (az Ezzeddín al-Kasszám Brigádokhoz) és a fegyveres harc híve, beleértve a civilek ellenit is.

„Gyaníthatóan részt vett izraeliek elleni terrortámadásokban”, az általa vezetett szervezet pedig terrorakciókban meghalt 17 amerikai haláláért felelős – fűzte hozzá a külügyminisztérium.

Az Egyesült Államok olyan időszakban vette fel Haniyeht a feketelistára, amikor a Gázai övezetet több mint tíz éve uraló Hamasz törékeny békét kötött Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, mérsékelt Fatah mozgalommal. Az Egyesült Államok és a palesztinok kapcsolata az elmúlt hetekben amúgy is feszültté vált, miután az amerikai elnök tavaly decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Donald Trump döntéséről Iszmáil Haníje azt mondta, minden határt átlépett, a palesztin hatóság pedig elutasítja, hogy az amerikaiak közvetítsenek az Izraellel folytatandó tárgyalásokban.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán három csoportot is feketelistára tett: a Harakát al-Szabirín palesztin mozgalmat, amely Ciszjordániában és a Gázai övezetben is tevékenykedik és iráni támogatást élvez, a Liva at-Taura nevű, 2016-ban Egyiptomban megjelent szervezetet és egy másik egyiptomi csoportot, amelyet 2015-ben hoztak létre.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑