Cadmus fordítás Cadmus

Az egyik iszlamista szervezet kivonult a genfri targyalásról

2017. 05. 19.

Az iszlamista Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) képviselői felfüggesztik munkájukat a szíriai iszlamista ellenzéki csoportok nagy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) küldöttségében, tekintettel arra, hogy nem látnak előrelépést a politikai rendezést szolgáló genfi béketárgyalásokon – jelentette be az SZSZH csütörtöki közleményében.

A dokumentum szerint az FSA azért függesztette fel részvételét az ENSZ közvetítésével zajló tanácskozásokon, mivel nem lát stratégiai víziót a tárgyalási folyamatban.

A Törökország által támogatott iszlamista Szabad Szíriai Hadsereg az egyik legnagyobb szíriai ellenzéki fegyveres csoportokat tömörítő ernyőszervezet, amely korábban a HNC-t támogatta.

A május 16-án kezdődött béketárgyalások hatodik fordulójának központjában egy konzultációs mechanizmus kidolgozása szerepel az új szíriai alaptörvény megvitatására. Ugyanakkor a HNC az idlíbi, homszi, hamai, és a damaszkuszi külvárosi helyi tanácsok képviselőivel is egyeztetett Genfben a szíriai helyzetről. Az említett térségekben a kormány iszlamista ellenzéke szerint a tűzszünet dacára továbbra is harcok folynak. A tárgyalások mostani fordulója várhatóan május 19-én ér véget.

2016 óta az ENSZ-különmegbízott öt tárgyalási fordulót szervezett már Genfben, de egyik sem járt eredménnyel. Emellett korábbi fordulókban volt példa arra, hogy egyes iszalmista ellenzéki szervezetek időlegesen kivonultak a tárgyalásokról.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑