Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az egyiptomi elnök és a jordán király megbeszéléseket folytatott az izraeli-palesztin konfliktus lezárásáról

2019. 07. 30.

Abdel-Fattah Al-SIsi és II. Abdullah jordán király hétfői találkozója során megvitatták az izraeli-palesztin konfliktus lezárására irányuló erőfeszítéseket, megerősítve támogatásukat a kétállami-megoldás mellett, nyilatkozta Al-Sisi irodája.

A találkozóra Donald Trump amerikai elnök veje és vezető tanácsadója, Jared Kushner régióbeli látogatása előtt került sor, aki az amerikai kormány béketervének előmozdításán dolgozik, melyet a palesztinok kezdettől fogva elutasítanak, és eddig Jordániának sem nyerte el a tetszését. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban fair és nyitott hozzállást ígért, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izrael soha nem fog lemondani a biztonsági jelenlétéről a Jordán-völgyben.

A Trump-kormány június végén közzétett 50 milliárd dolláros közel-keleti gazdasági terve egy globális befektetési alap létrehozására szólít a palesztin és szomszédos arab államok gazdasági felemelésére, valamint egy 5 milliárd dolláros közlekedési folyosó építésére Ciszjordánia  és a Gázai övezet összekapcsolásához. A Trump-kormány reméli, hogy más országok, főként gazdag öböl-államok és magánbefektetők, fogják állni a számla nagy részét.

A terv gazdasági részét Kushnerék egy workshop keretében mutatták be a bahreini Manamában.

A béketerv második szakasza, a politikai rész bemutatásának időpontja még nem ismert.

Szíszi irodája szerint az egyiptomi és a jordán vezetők egyetértettek „az erőfeszítések fokozásának fontosságában” a béketárgyalások folytatása érdekében.

Hangsúlyozták, hogy a tárgyalásoknak tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközileg elfogadott kétállami-megoldást, mint alapot: „az 1967 júniusi határok szerinti Palesztin Állam, Kelet-Jeruzsálem fővárossal”.

A Trump-kormány szakított ezzel a konszenzussal, amikor 2017 decemberében egyoldalúan elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és megszüntette az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) finanszírozását.

A Palesztin Hatóság bojkottálta a bahreini fórumot, míg Jordánia és Egyiptom alacsony szintű képviselettel de részt részt rajta.

A palesztinok szerint Trumpék béketerve Izrael és a palesztinok közötti béke gazdasági alapjaira összpontosít, de nem foglalkozik olyan alapvető politikai kérdésekkel, mint a palesztin állam ügye.

A találkozó után II. Abdullah király Tunézia felé vette az irányt részvétlátogatásra Bédzsi Káid esz-Szebszi elnök halála okán.

Újkelet.live

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑