Cadmus fordítás Cadmus

Az egyiptomi elnök óvatosságra intette Netanjahu új kormányát

2023. 01. 01.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon gratulált Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a hivatalba való visszatéréséhez, egyúttal óva intette Izrael új, keményvonalas kormányát minden olyan intézkedéstől, amely tovább szíthatja a regionális feszültséget.

A telefonbeszélgetésre néhány nappal azt követően került sor, hogy Netanjahu új kabinetje letette az esküt, és a koalíciós kormány jelezte, hogy prioritásnak tekinti a telepek építését a megszállt Ciszjordániában.

El-Szíszi hangsúlyozta, hogy Egyiptom folytatja erőfeszítéseit az Izrael és a palesztinok közötti “nyugalom fenntartása” érdekében – számolt be róla az elnök hivatala.

Netanjahu hivatalának közleménye szerint a két vezető megvitatta az egyiptomi-izraeli kapcsolatokat, és hangsúlyozták “a béke, a stabilitás és a biztonság előmozdításának fontosságát mindkét nép és a Közel-Kelet valamennyi népe érdekében”.
Netanjahu csütörtökön tért vissza a hatalomba, mikor példátlan módon hatodik alkalommal lett ismét Izrael miniszterelnöke.

Az illegális zsidó telepek bővítése a megszállt Ciszjordániában növelheti az Izrael és a palesztinok közötti, már amúgy is súlyosbodó feszültséget, és felháboríthatja a nemzetközi közösséget.

Egyiptom és Izrael 1979-ben történelmi jelentőségű békemegállapodást kötött.

A két ország kapcsolatai általában hűvösek, de a színfalak mögött továbbra is erős a biztonsági együttműködés, és utóbbi években egyre több jel mutatkozik más téren is az együttműködésre.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑