Cadmus fordítás Cadmus

Az EJEB asztalára került a hegyi-karabahi szíriai zsoldosok ügye

Örményország keresetet nyújtott be az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB) Törökország ellen, amiért szíriai zsoldosokat toborzott és küldött Hegyi-Karabahba az ősszel, hogy Azerbajdzsán oldalán harcoljanak Örményország ellen – közölte Facebook-oldalán kedden az EJEB mellett működő örmény képviselet.

“Örményország államközi keresetet nyújtott be Törökország ellen az EJEB-nél, mivel Ankara megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét azáltal, hogy szíriai zsoldosokat toborzott és küldött Azerbajdzsánnak a 44 napig tartó hegyi-karabahi harcok alatt” – fogalmazott az örmény képviselet.

A vád szerint Törökország megsértette Örményország és Arcah (örmény nevén Hegyi-Karabah) lakóinak az élethez, a szabadsághoz, a személyi sérthetetlenséghez és tulajdonhoz való jogát, valamint a kínzás és az embertelen bánásmód tilalmára vonatkozó záradékokat.

A közlemény szerint az örmény kormány “számos bizonyítékkal szolgált arra, hogy a török fél szíriai zsoldosokat toborzott és küldött Azerbajdzsánba”. Ankara ezenkívül “katonai felszereléssel és lőszerrel” látta el Bakut, és “számos módon részt vett a konfliktusban” – állítja Jereván.

Azerbajdzsán tavaly szeptember végén támadást indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.

Örményország februárban bepanaszolta Azerbajdzsánt az EJEB-nél amiatt, hogy szerinte megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét a háború alatt és után. Baku néhány nappal később bepanaszolta Örményországot az azeri állampolgárok jogainak megsértése miatt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑