Cadmus fordítás Cadmus

Az EJEB elítélte Törökországot az Amnesty International helyi elnökének törvénytelen bebörtönzése miat

2022. 06. 01.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi ítéletében elmarasztalta Törökországot Taner Kilic, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet törökországi tiszteletbeli elnökének illegális bebörtönzése miatt.

Az strasbourgi testület bírái – köztük egy török bíró – egyhangúlag úgy ítélte meg, hogy Ankarának nem volt valós indoka arra, hogy 2017-ben őrizetbe vegye Kilicet. Az EJEB arra a következtetésre jutott, hogy sem előzetes letartóztatásának idején, sem annak meghosszabbítása után nem merült fel megalapozott gyanúja annak, hogy Taner Kilic bűncselekményt követett volna el.

Kilicet a hatóságok azzal vádolták, hogy fegyveres terrorcsoportot támogatott, továbbá hogy kapcsolatot ápolt a 2016-os puccskísérlet szervezőinek kikiáltott gülenista mozgalom tagjaival. Ankara szerint az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen állt a puccskísérlet megszervezésének hátterében.

Kilic előzetes letartóztatása több mint 14 hónapig tartott, mígnem 2018 augusztusában a törvényszék elrendelte a szabadon bocsátását. 2020 nyarán azonban a civil szervezet vezetőjét hat év és három hónap börtönbüntetésre ítélték, “fegyveres terrorcsoport támogatása” miatt.

Törökországnak 24 500 euró kártérítést és 10 ezer euró perköltséget kell megfizetnie.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑