Cadmus fordítás Cadmus

Az EJEB-határozat ellenére elutasította egy török bíróság a kurdbarát politikus szabadlábra helyezését

2018. 12. 03.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) november 20-ai, nem jogerős határozata ellenére egy török bíróság pénteken elutasította azt a kérelmet, hogy helyezzék szabadlábra a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) egyik volt társelnökét, Selahattin Demirtast – jelentette az Aksam török kormányközeli napilap internetes oldalán.

Demirtas egyik ügyvédje, Ramazan Demir Twitter-fiókján azt írta: az ankarai bíróság azzal indokolta kérelmük elutasítását, hogy az EJEB-határozat még nem jogerős.

Recep Tayyip Erdogan török elnök már az EJEB-határozat közzétételekor válaszlépést helyezett kilátásba Ankara részéről: kijelentette, hogy az EJEB döntései Törökországot “nem kötik”, és Ankara “pontot tesz az ügy végére”.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára, így Törökországra nézve is.

Az EJEB szerint a török hatóságok több ponton is megsértették Demirtas jogait, akinek 2016 novembere óta tartó előzetes letartóztatása a bírói testület szerint “kétségtelenül a politikai pluralizmus elfojtását” célozza. Elsőfokú ítéletében az EJEB megállapította, hogy Törökország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének három pontját is, és ezért 25 ezer euró (körülbelül nyolcmillió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg a panaszosnak.

A törvényszék emellett egyhangúlag felszólított Demirtas mielőbbi szabadon bocsátására. A kurdbarát politikus letartóztatását követően még egészen idén februárig a HDP társelnöke maradt.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője múlt heti ankarai tárgyalásai során szintén reményét fejezte ki, hogy hamarosan szabadlábra helyezik Demirtast.

A strasbourgi bírák alapvetően nem Demirtas őrizetbe vételét kifogásolták, hanem előzetes letartóztatásának meghosszabbítását, amely véleményük szerint nem volt indokolt. Mint kiemelték, igazolhatatlan jogsértés, hogy Demirtas a vizsgálati fogságból nem végezhette parlamenti munkáját, nem élhetett szabad véleménynyilvánítási jogával. “Demirtas fogva tartásának többszöri kiterjesztése kétségtelenül a pluralizmus elfojtásának és a szabad politikai vita korlátozásának célját szolgálta, amelyek pedig alapelemei egy demokratikus társadalomnak” – írta közleményében az EJEB, rámutatva, hogy az előzetes letartóztatás 2017 áprilisa előtt a népszavazási, valamint 2018 júniusa előtt az elnökválasztási kampány idején is tartott.

Az EJEB november 20-ai ítélete nem jogerős, három hónapig még mindkét fél fellebbezhet.

Demirtast egy 2013-as beszéde miatt idén szeptemberben több mint négy év börtönbüntetésre ítélték terrorizmus miatt, miután csaknem két évet már előzetes letartóztatásban töltött. Számos más, szintén terrorizmussal kapcsolatos eljárás is folyamatban van ellene, s amennyiben mindben bűnösnek találják, akár 142 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

A török vezetés azt állítja, hogy a HDP a terrorszervezetként nyilvántartott szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnya. A HDP ezt tagadja. Erdogan ezzel összhangban később a múlt héten kijelentette, hogy a terrorizmus támogatását jelenti az, hogy az EJEB elmarasztalta Törökországot Demirtas jogszerűtlen fogva tartása miatt.

Turk.info

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑