Az emberi jogokat is felveti Rijádban Pompeo

Az emberi jogok nagyon fontosak az amerikai nép számára, ez Rijádban is fontos részét képezi majd a tárgyalásoknak – jelentette ki szerdán újságírók előtt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki a nap folyamán Szaúd-Arábiában kezd látogatást.

Kiemelte Valíd Fitejhi amerikai-szaúdi kettős állampolgár ügyét, akit 2017-ben vettek őrizetbe a királyságban. Az Egyesült Államokban élő orvost és – szintén amerikai állampolgársággal is rendelkező családtagjait – azóta sem engedik ki az országból.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mivel vádolják Fitejhit, a fia azonban arról tájékoztatta az amerikai kongresszust, hogy, hogy az apját többször megkínozták.

Fitajhi 2006-ban tért haza Szaúd-Arábiába, ahol népszerű televíziós műsorában „motivációs előadásokat” tartott.

„Minden, a királyságban tett látogatásom során, úgy is mint a CIA vezetője, s később mint külügyminiszter, beszéltem ezekről az ügyekről, mert ezek nagyon fontosak az amerikai nép számára” – szögezte le Pompeo az emberi jogokra utalva.

Hozzátette, hogy egyeztetéseket folytat majd biztonságpolitikai kérdésekről, a két ország gazdasági kapcsolatairól, valamint arról a fenyegetésről is, amelyet véleménye szerint Irán jelent a térségben.

Látogatása során a külügyminiszter találkozik Abdel-Azíz Szalmán szaúd-arábiai királlyal, Mohamed bin Szalmán trónörökössel és szaúdi hivatali partnerével, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal is.
Pompeo a tervek szerint pénteken továbbutazik Ománba. Maszkat Washington szoros szövetségese, a szultánság jó viszonyt ápol Rijáddal és Teheránnal is.

Szaúd-Arábia az ugyancsak szaúdi-amerikai kettős állampolgár Dzsamal Hasogdzsi meggyilkolása után került emberi jogi szervezetek kereszttüzébe. Az Egyesült Államokban élő ellenzéki újságíróval 2018 őszén Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán végeztek Mohamed bin Szalmán trónörököshöz közel álló emberek. A Hasogdzsi-gyilkosság miatt végül Mohamed bin Szalmánnak is ki kellett mondania, hogy övé a végső felelősség, azt azonban tagadta, hogy ő rendelte volna el az újságíró brutális meggyilkolását – emlékeztetett az AP hírügynökség.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑