Cadmus fordítás Cadmus

Az Emirátusokban tárgyalt Erdogan

2022. 02. 15.

A gazdasági kapcsolatok és a régiós együttműködés elmélyítéséről is egyeztetett az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása során Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki kedden a dubaji emír, Mohamed bin Rásid Ál Maktúm társaságában a dubaji világkiállítást is megtekintette – jelentette az emírségekbeli WAM hírügynökség.

A török államfő – aki 2013 óta először látogatott az Emírségekbe – kedden helyi üzletemberekkel is tárgyalt törökországi befektetésekről.

Erdogant még hétfőn fogadta Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az emírségek trónörököse is, aki három hónapja tett látogatást Törökországban.

A politikusok országaik kétoldalú kapcsolatáról és nemzetközi fejlesztésekről egyeztettek, s kiemelték, hogy Abu-Dzabi és Ankara több, a régió biztonságával és stabilitásával kapcsolatos ügyben egyetértésre jutott.

A török államfő és a trónörökös több együttműködési és egyetértési megállapodást írt alá, beleértve a védelmi ipar fejlesztésével kapcsolatos szándéknyilatkozatot is – tájékoztatott a WAM, hozzátéve, hogy megállapodások születtek az egészségügy, a technológia, a környezetvédelem és a katasztrófavédelem terén is.

Az emírségek készen áll az együttműködésre Törökországgal több, a régióban fennálló kihívás kapcsán – jelentette ki a trónörökös.

Az angol nyelvű Khaleej Times című, emírségekbeli újságban a hét végén közölt véleménycikkében Erdogan szintén azt hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködése a térség stabilitását, gazdasági fejlődését és békéjét szolgálja.

Törökország az emírségek tizenegyedik legnagyobb kereskedelmi partnere, és mintegy 400, emírségekbeli vállalat működik Törökországban – emlékeztetett a WAM.

Törökország és az Emírségek az elmúlt években több régiós kérdésben ellentétes álláspontot képviselt, ezért a két ország viszonya feszültté vált.

Ankara és Abu-Dzabi a Közel-Keleten dúló konfliktusokban – például Líbiában – egymással szembenálló feleket támogatnak, s ellentét alakult ki közöttük a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők miatt is.

Kapcsolatuk azt követően süllyedt mélypontra, hogy az emírségek – Szaúd-Arábiával és Bahreinnel együtt – 2017-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait a Törökországgal jó viszonyt ápoló Katarral. E diplomáciai kapcsolatok végül 2021-ben helyreálltak.

Erdogan hétfőn leszögezte, hogy látogatása új fejezetet nyit a két ország viszonyában, és bejelentette, hogy olyan lépésekre készülnek, amelyek a korábbi szintre emelik a kapcsolatokat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑