Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ azt követeli, hogy az afganisztáni tálibok vonják vissza a civil szervezeteknél dolgozó nőkre vonatkozó tilalmat

2022. 12. 27.

A civil szervezeteknél dolgozó nőkre vonatkozó tilalom visszavonását sürgette a tálib adminisztráció gazdasági miniszterével tartott megbeszélése során az ENSZ afganisztáni missziójának megbízott vezetője – áll egy hétfői közleményben.

Hétfő este az ENSZ Biztosági Tanácsa közleményben ítélte el, hogy Afganisztán tálib vezetése megtiltotta a nők számára az egyetemre járást és a civil szervezetekben való munkát.

“Afgánok millióinak van szüksége humanitárius segítségre, és az akadályok felszámolása létfontosságú” – áll abban a közleményben, amelyet az ENSZ afganisztáni segélymissziója (UNAMA) adott ki azután, hogy Ramiz Alakbarov, az UNAMA ügyvivő vezetője és humanitárius koordinátora tárgyalt Mohammad Hanif megbízott gazdasági miniszterrel.

A tárgyalások után Mohammad Hanif közölte, hogy a tilalom nem vonatkozik az ENSZ női alkalmazottaira, a civil szervezetek külföldi alkalmazottaira és az egészségügyben dolgozó nőkre – jelentette a dpa német hírügynökség, amelynek a rendelkezésére bocsátották a tárgyalások jegyzőkönyvét.

Hanif minisztériuma szombaton rendelte el, hogy nem dolgozhatnak nők a helyi és külföldi civil szervezeteknél. Az intézkedés ugyan nem vonatkozik az ENSZ-re, de számos programját a rendelet hatálya alá tartozó civil szervezetek hajtják végre.

Az afgán minisztérium a tilalmat arra hivatkozva rendelte el, hogy úgymond “komoly panaszok” merültek fel az érintett női dolgozók öltözködése kapcsán. Az iszlamistáknak a nőkre vonatkozó újabb korlátozó intézkedésének az elrendelésére négy nappal azután került sor, hogy betiltották a nők részvételét az egyetemi oktatásban.

Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő. Több szervezet vasárnap bejelentette, hogy a rendelet miatt felfüggeszti a működését az ázsiai országban.

Az intézkedés világszerte nagy visszhangot váltott ki. António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében vasárnap mély megdöbbenését fejezte ki. “Az ENSZ és partnerei, köztük a nemzeti és nemzetközi civil szervezetek több mint 28 millió afgánnak nyújtanak segítséget, akiknek a túlélése a humanitárius segélytől függ” – írta a főtitkár.

Az ENSZ tizenöt tagú Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag elfogadott közleményében szorgalmazta az afganisztáni “nők és lányok egyenlő, méltányos és értelmes részvételét” a közéletben. A közlemény szerint a nők és lányok kitiltása “az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletének erózióját” jelenti.

A testület közölte, hogy a női segélymunkások betiltásának “súlyos és közvetlen hatása lesz az országban folyó humanitárius műveletekre”, beleértve az ENSZ-éit.

“Ezek a korlátozások ellentmondanak azoknak a kötelezettségvállalásoknak, amelyeket a tálibok tettek az afgán népnek, csakúgy mint a nemzetközi közösség várakozásainak” – áll a Biztonsági Tanács közleményében, amely egyben teljes támogatásáról biztosítja az ENSZ afganisztáni segélymisszióját (UNAMA).

Martin Griffith, a főtitkár humanitárius ügyekért felelős helyettese a Biztonsági Tanácsban a múlt héten elmondta, hogy az afgánok 97 százaléka szegénységben él, a lakosság kétharmadának segélyre van szüksége a túléléshez, 20 millió embert fenyeget akut éhezés, és 1,1 millió kamaszlányt tiltottak ki az iskolából.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑