Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ BT-ben folytatódott Irak és Törökország vitája az iraki kurdok elleni török támadás miatt

2022. 07. 29.

Összeszólalkozott Irak és Törökország képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén, helyi idő szerint kedden egy tüzérségi támadás miatt, amelyet a bagdadi kormány szerint Törökország hajtott végre Irak északi, kurd régiójában, több turista halálát okozva.

Fuad Husszein iraki külügyminiszter az ülésen azt követelte, hogy vonják ki a török csapatokat Irakból. Oncu Keceli, Törökország ENSZ-hez akkreditált nagykövetének helyettese viszont leszögezte: Ankara továbbra is üldözni fogja az Irakban bujkáló terroristákat.

A viszályt az váltotta ki, hogy július 20-án egy tüzérségi támadásban kilenc iraki turista meghalt és harminchárom ember megsebesült a félautonóm kurd térség Zaho körzetében található Parha üdülőhelyen.

Az iraki külügyminiszter elmondta: bizonyítékuk van rá, hogy a török fegyveres erők követték el a támadást. Rámutatott: a török hadseregnek több bázisa van az üdülőhely közelében, és ők használnak olyan lövedékeket, amilyeneket a támadás helyszínén találtak. Emellett a helyiek információi is egyértelműen török katonák tevékenységére utalnak.

Husszein felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy határozatban követelje a török hadsereg kivonását a térségből. A külügyminiszter tudomása szerint mintegy négyezer katonáról van szó. Irak azt is szeretné elérni, hogy Törökország hagyjon fel az iraki légtér megsértésével.

Törökország tagadja, hogy köze lenne a múlt heti támadáshoz, és a terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosait vádolta annak elkövetésével. A PKK évtizedek óta felkelést folytat az ankarai kormány ellen, és jelentős hátországgal rendelkezik Irak északi, hegyvidéki területein.

Keceli aláhúzta: “nem Törökország, hanem terrorszervezetek sértik meg Irak szuverenitását és területi integritását”. Ankara becslései szerint a PKK legalább 10 ezer négyzetkilométernyi területet tart ellenőrzése alatt Irakban.

“A PKK közel 800 faluból erőszakkal kitelepítette az embereket, és ezek a települések a terroristák menedékévé váltak” – mutatott rá.

A diplomata szerint a PKK 339 támadást hajtott végre Törökország ellen az idei év első felében. A Biztonsági Tanács ülésén Irak és Törökország is késznek mutatkozott a tüzérségi támadás közös vagy független kivizsgálására.

A tanács közleményében elítélte az atrocitást, és támogatásáról biztosította az iraki hatóságokat.
Kedd éjjel tüzérségi támadás érte Irakban a moszuli török konzulátus környékét, több ház megrongálódott – közölte a helyi rendőrség. Elkövetőként egyelőre senki sem jelentkezett.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑