Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ egyhangúlag megszavazta a jemeni húszik elleni szankciók meghosszabbítását

2023. 02. 16.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán egyhangúlag megszavazta a jemeni húszi lázadókat sújtó fegyverembargó meghosszabbítását november 15-ig. A BT döntött arról is, hogy meghosszabbítják a húszikra kirótt beutazási tilalmat és külföldi vagyonuk befagyasztását.

A britek által kidolgozott határozat december 15-ig meghosszabbítja a szankciókat felügyelő szakértői ENSZ-testület mandátumát is.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2022 februárjában terjesztette ki az összes húszira a korábban csak a vezetőik ellen bevezetett fegyverembargót. A tanács szerint a kormányellenes lázadók veszélyeztetik a békét, a biztonságot és a stabilitást az országban.

A szavazás után a BT zárt ajtók mögött meghallgatta Hans Grundberg, az ENSZ jemeni különmegbízottja és Joyce Msuya, a humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettes beszámolóját.

Grundberg januárban azt mondta, a tavalyi féléves tűzszünetnek köszönhetően előrelépés érezhető a nyolc éve húzódó jemeni háború befejezését célzó tárgyalásokon, és arra szólította fel a konfliktusos feleket, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget. Az ülésről kiszivárgott hírek szerint szerdán megerősítette, hogy folytatja ezeket az erőfeszítéseket.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A harcokban – a sajtóban rendszeresen felidézett becslések szerint – több mint tízezren haltak meg, és kétmillió embernek el kellett hagynia otthonát.

Az ENSZ humanitárius katasztrófaként értékeli konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta a 26 millió lakosú országot.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑