Az ENSZ ember jogi biztosa elítéli az Izraeli hadsereg fellépését

 

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa pénteken közölte: Izrael aránytalanul nagy katonai erőt alkalmaz a tiltakozó palesztinok ellen, akik a tüntetéshez való jogukat gyakorolják.

Újabb halálos áldozatot követeltek a pénteki tüntetések a Gázai övezet határán, a 15 éves Azzam Ovejda szombaton belehalt lőtt fejsebébe – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Vele négyre emelkedett az előző napi tüntetések palesztin halálos áldozatainak száma.

Az elmúlt négy hétben a gázai határkerítésnél lezajlott erőszakos tüntetésekben 42 palesztin vesztette életét, és legalább 5500 megsebesült, közülük 1739-en az izraeli biztonsági erők által leadott lövések miatt. Négy gyereket agyonlőttek, hármat a fején vagy a nyakán ért találat. Összesen 233 kiskorú sebesült meg, többen maradandó egészségkárosodást szenvedtek. Izraeli áldozatokról nem érkezett hír – mondta a főbiztos.

Március vége óta minden pénteken palesztinok ezrei vonulnak a gázai határhoz, hogy az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen tiltakozzanak. Azt akarják elérni, hogy hazatérhessenek azoknak a palesztinoknak a leszármazottai, akiknek el kellett menekülniük otthonukból Izrael létrejötte, 1948 után. A brit hírügynökség szerint Izrael ezt nem akarja, mert attól tart, hogy a zsidósága kisebbségbe szorulna az országban.

Danny Danon izraeli ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsán felszólalva csütörtökön azt mondta, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász szélsőséges palesztin szervezetet terheli a felelősség az áldozatokért, mert nőket és gyerekeket használ élő pajzsnak, miközben a szervezet tagjai elrejtőznek. A Hamász szerint Danon kijelentése kísérlet arra, hogy a zsidó állam kibújjon a fegyvertelen nők és gyerekek megölésének felelőssége alól.

A tiltakozásokkal egy időben Izraeli harci gépek légicsapásokat mértek a Hamász hat haditengerészeti létesítményére a Gázai övezet partjainál, válaszul arra, hogy a palesztin szervezet tagjai pénteken, a gázai határnál tartott tüntetések idején megpróbáltak áttörni az izraeli határon.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑