2018. 05. 19.

Az ENSZ Ember Jogi Tanácsa megszavazta a vizsgálatot Izrael ellen

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pénteken megszavazta, hogy vizsgálatot indít Izrael ellen a gázai határ mentén zajló tüntetések során megölt palesztin arabok ügyében. Izrael elutasította az indítványt, mondván ez egy kísérlet Izrael önvédelmi jogának aláásására.

A tanács 29 igen, 2 nem és 14 tartózkodás mellett elfogadta a határozatot. Ausztrália és az Egyesült Államok volt a két nemmel szavazó ország. Magyarország tartózkodott. A tanács továbbá elítélte

“a palesztin civilekkel szemben alkalmazott aránytalan és válogatás nélküli erőszakot az izraeli erők részéről.”

A Tanács által megbízott független, nemzetközi vizsgálóbizottságot fel fogják kérni, hogy jövő márciusban álljon elő egy részletes jelentéssel.

Izrael nem tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának. Avigdor Liberman védelmi miniszter csütörtökön felszólította az Egyesült Államokat, hogy lépjen ki a testületből.

Korábban az ENSZ emberi jogi vezetője “teljes mértékben aránytalannak” minősítette Izrael fellépését a tüntetőkkel szemben, és támogatta egy nemzetközi nyomozás indítását.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa külön ülésén felszólalva Zeid Ra’ad Al Hussein arra figyelmeztetett, hogy “egy megszálló hatalom jogellenes erejének alkalmazásából eredő gyilkosság szándékos gyilkosságot is jelenthet, a negyedik genfi-egyezmény súlyos megsértését.”

Rámutatott, hogy míg 60 palesztint meghalt és több ezer megsérült a tüntetések egyetlen napján, amely egybeesett az amerikai követség Tel Avivból Jeruzsálembe történő átköltöztetésével, “az izraeli oldalon egy katona állítólag enyhe sérüléseket szenvedett egy kőtől.”

“A két oldalon bekövetkezett veszteségek erőteljes kontrasztja … egy teljesen aránytalan válaszra utal,” – mondta Zeid a tanácsnak

“Izrael, mint a nemzetközi jog szerint megszálló hatalom, köteles megvédeni Gáza lakosságát és biztosítani a jólétüket. De lényegében ők egy mérgező nyomornegyedbe vannak bekényszerítve születésüktől halálukig; méltóságukgól megfosztva; az izraeli hatóságok embertelenségének kitéve, odáig jutva, hogy úgy tűnik, a tisztviselők még azt sem vették figyelembe, hogy ezeknek a férfiaknak és nőknek joguk van, és minden okuk megvan a tiltakozáshoz,”– mondta Zeid.

Zeid azt mondta, támogat egy “nemzetközi, független és pártatlan vizsgálatot”, abban a reményben, hogy a valóság igazságot szolgáltat.

Az Egyesült Államok képviselője, Theodore Allegra szintén elítélte a tanácsot, amiért “nyilvánvalóan részrehajló, és figyelmen kívül hagyja az erőszak legutóbbi kitörésének valódi bűnösét, a Hamász terrorszervezetet.”

Zeid ragaszkodott ahhoz, hogy a hétfőn megölt vagy megsebesített tüntetők közül sokan “teljesen fegyvertelenek voltak, és hátba, mellkason, fejbe és végtagon lőtték őket éles lőszerrel,” hozzátéve, hogy “kevés bizonyíték van arra, hogy Izrael megpróbálta minimalizálni a veszteségeket.”

Orientalista.hu – Újkelet nyomán

 

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑