Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki az etiópiai harcok miatt

Aggodalmát fejezte ki az etiópiai harcok miatt António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken.

“Etiópia stabilitása az egész térség számára fontos” – mondta Guterres a Twitteren közzétett üzenetében.
A főtitkár felszólította a szemben álló feleket, hogy azonnal enyhítsék a feszültséget, és békésen rendezzék nézeteltéréseiket.

Az észak-etiópiai Tigré tartományban lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak az ott állomásozó hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és a hadsereg mozgósításába kezdett. A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében.

Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból. Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben – dacolva a központi hatalom akaratával – helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

Péntek hajnalban tüzérségi támadás hangjai hallatszottak Aburafi városában – mondta egy, a térségben tartózkodó humanitárius munkás.

A térségbeli országok attól tartanak, hogy Etiópiában polgárháború törhet ki. A tigréi tartományi kormányzat csütörtökön azzal kérkedett, hogy megfelelően felszerelt ahhoz, hogy megbirkózzon bármilyen irányból jövő támadással.

Etiópia csütörtökön lezárta a légteret Tigré fölött – közölte az afrikai ország polgári repülésügyi hatósága. Az etióp hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy a szövetségi légierő csapást mért a tigréi fővárosra, Mekelére. A tigréi kormány jelezte, hogy egy harci repülőgép egy katonai komplexumot bombázott Mekelében, de nem tért ki az anyagi károkra vagy arra, hogy voltak-e halálos áldozatok.

Az etióp miniszterelnök a Twitteren azt írta: az északi országrészben zajló hadműveletek célja egyértelmű, korlátozott és elérhető. Hozzátette: az a céljuk, hogy helyreállítsák az alkotmányos rendet, és megvédjék az etiópok békés élethez való jogát.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑