Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ-főtitkár bízik abban, hogy Izrael nem kebelezi be Ciszjordánia egy részét

Antónió Guterres ENSZ-főtitkár reményét fejezte ki helyi idő szerint kedden, hogy Izrael nem fogja bekebelezni Ciszjordánia egy részét, ami a portugál politikus szerint ellehetetlenítené a kétállami megoldást a közel-keleti konfliktusban.

Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban Guterres arra az álláspontra helyezkedik, hogy a megszállt palesztin területek bekebelezése nem csak a nemzetközi jogot sértené, de a térség destabilizációjához is hozzájárulna.

“Az annexió ellehetetlenítené azt, ami szerintem szükséges, a kétállami megoldást, amelyben az izraeliek és a palesztinok együtt élhetnének békében, egymást tisztelve, és garantálva egymás biztonságát” – fogalmazott António Guterres. “Remélem, hogy a józan ész hangja, amelyet nem csak én képviselek, hanem visszhangzik szerte a világban, meghallgatásra talál Izraelben, és július 1-jén nem lesz annexió” – tette hozzá a politikus.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal a Közel-Keletről. Izrael a leendő palesztin állam nagyobb részének szánt Ciszjordánia mintegy 30 százalékára tervezi “kiterjeszteni szuverenitását” összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére.

A palesztinok és az arab országok is elutasítják a javaslatot.

Az Izraelben létrejött nagykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu július 1-jén kezdheti meg az annexió előkészítését az Egyesült Államokkal egyeztetve.

A BT ülésén Guterres mellett az Arab Liga főtitkára is felszólal, és a tanács francia soros elnöksége szerint mintegy féltucat külügyminiszter is jelezte részvételi szándékát. Ott lesz a palesztin diplomácia vezetője és az izraeli ENSZ-nagykövet is.

Izrael 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát, ahol azóta több tucat illegális zsidó telep épült, amelyeken mintegy félmillió ember él, de ezeket a területeket a nemzetközi jog nem ismeri el Izrael részeként, a telepeket pedig a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja a nemzetközi közösség jelentős része.

A tervezett kétállami megoldás értelmében a leendő palesztin állam az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia és a Gázai övezet területén jönne létre.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑