Az ENSZ humanitárius konvojt küldött Jordániából Szíriába

Az ENSZ ismét tudott humanitárius konvojt indítani a három évvel ezelőtt lezárt, majd október közepén újranyitott Dzsaber-Nasszíb határátkelőn keresztül Jordániából Szíriába – közölte a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

Vasárnap egy járműoszlop kelt át a két szomszédos ország határán a szíriai rászorulónak szánt segélyt szállítva. Az OCHA szerint a nap folyamán indult, négy hetesre tervezett humanitárius akcióban 369 teherautóval szállítanak élelmiszert, ivóvizet, sátrakat és gyógyszereket 650 ezer nélkülözőnek.

A szíriai iszlamisták 2015-ben foglalták el és zárták le az átkelőt, amelynek környékét júliusban foglalták vissza a szíriai kormányerők. Korábban a településen naponta kamionok százai haladtak át, amelyek Törökországból és Libanonból szállítottak árut a Perzsa-öböl mentén fekvő országokba.

A nasszíbi átkelőn keresztül évente dollármilliárdokra rúgó kereskedelmet bonyolítottak le a szíriai konfliktus 2011-es kezdete előtt. Lezárását több ország gazdasága megsínylette.

Az átkelő megnyitása Libanon számára is kulcsfontosságú, hiszen az országnak csak Szírián keresztül van szárazföldi összeköttetése az összes többi állam irányába, mert egyetlen másik szomszédja Izrael, mellyel gyakorlatilag hadban áll.

A szíriai iszlamisták által kirobbantott háború kitörése óta Jordánia saját becslései szerint 1,3 millió szíriai menekültet fogadott be.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑