Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ Közgyűlése elítélte a mianmari hatalomátvételt, fegyverembargót szorgalmaz

2021. 06. 19.

Elítélte pénteki, nem kötelező erejű határozatában a mianmari katonai hatalomátvételt az ENSZ Közgyűlése, s egyúttal nemzetközi fegyverembargó bevezetését szorgalmazza, továbbá felszólította a délkelet-ázsiai ország vezetését, hogy térjen vissza a demokratikus átmenethez.

A határozat támogatói abban bíztak, hogy a közgyűlés egyhangúlag, szavazás nélkül tudja elfogadni a dokumentumot, de Fehéroroszország végül voksolást kért, melyen 119 ország szavazott igennel, Minszk nemmel, 36 tagállam pedig tartózkodott.

Az AP amerikai hírügynökség értékelése szerint a közgyűlés részéről ritkaságszámba menő határozat azt mutatja, hogy a nemzetközi közösség döntő többsége elítéli a Mianmarban történteket.

A délkelet-ázsiai országban a hadsereg február elején ragadta magához a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a kormány nem vette figyelembe a legutóbbi választásokkal kapcsolatos panaszait. Az állam vezetőit őrizetbe vették.

A puccs óta Mianmarban rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyekkel szemben egyre keményebben lép fel a katonaság. Ellenzéki mozgalmak szerint a halálos áldozatok száma a 900-hoz közelít.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑