2019. 12. 09.

Az ENSZ líbiai különmegbízottja aggódik a Haftárnak küldött orosz katonai segítség miatt

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ líbiai különmegbízottja vasárnap a líbiai egységkormány ellen harcoló Halífa Haftár tábornok milíciáinak nyújtott orosz katonai segítség miatt.

Ghassan Salame a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjújában úgy vélte, az utóbbi tíz napban Haftár csapatai megerősödtek, és elérték Tripoli külső területeit.

Salame arra is figyelmeztetett, hogy a kiújult harcok miatt nőhet a civil áldozatok és a lakhelyüket elhagyni kényszerülők száma.

A nemzetközileg elismert líbiai egységkormány külügyminisztere, Mohamed Szijála a La Repubblica című olasz napilapnak ugyancsak aggodalmának adott hangot, leszögezve: az orosz erősítéssel Haftár csapatai már képesek lehetnek a főváros bevételére.

Salame és Szijála szombaton Rómába látogatott a Mediterrán Párbeszéd nevű konferenciára. A fórumon felszólalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki puszta szóbeszédnek nevezte a Haftárt támogató orosz zsoldosokról szóló hírt. Amerikai illetékesek azonban szintén azzal vádolják Oroszországot, hogy a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncégen keresztül zsoldosokat küldött az elmúlt hónapokban Haftár milíciáinak erősítésére.

A líbiai hadsereg vasárnap bejelentette, hogy Tripolitól 45 kilométerre nyugatra lelőtte Haftár csapatainak egy MiG-29-es vadászgépét, a sikeresen katapultáló pilótát őrizetbe vette. A tábornok katonai szóvivője, Ahmed al-Miszmári megerősítette a hírt, de arról beszélt, hogy a gép műszaki hiba miatt zuhant le. Miszmári a Facebook-oldalán megjelent közleményben azzal vádolta a kormánykatonákat, hogy az őrizetbe vett pilótával rosszul bánnak, és megsértik a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezményt.

Haftár a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNA) vezetőjeként április 4-én indította meg csapatait az egységkormány kezén lévő Tripoli elfoglalására azzal az ürüggyel, hogy kiűzi a terroristákat a fővárosból. Az LNA a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, és Oroszország mellett élvezi Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását is.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑