Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ segélyszervezetei megkongatták a vészharangot Afganisztánnal kapcsolatban

2021. 08. 15.

Az ENSZ segélyszervezetei megkongatták pénteken a vészharangot Afganisztánnal kapcsolatban, humanitárius katasztrófától tartanak a tálib iszlamisták gyors területfoglalásának hatására.

Shabia Mantoo, a menekültügyi főbiztosság (UNHCR) szóvivője azt mondta: főleg a nők és a gyerekek próbálnak biztonságos helyre menekülni a tálibok elől. Felszólította Afganisztán szomszédos országait, hogy tartsák nyitva határaikat a menekülők előtt. Az UNHCR kész segíteni ezen országok kormányainak abban, hogy ha szükség lesz rá, el tudják látni humanitárius feladataikat – tette hozzá.

Az Élelmezési Világprogram (WFP) szóvivője, Tomson Phiri pedig azt mondta: a lakosság mintegy harmadának nem biztosított az élelemellátása. Ha csak a gyerekeket számolják, közülük kétmillió szorul segélyre. A WFP-nek 200 millió dollárra lenne szüksége ahhoz az év végéig, hogy biztosítani tudják a rászorulóknak az élelmet. “Tartunk attól, hogy a legrosszabb még hátra van” – jelentette ki.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása. A radikális iszlamista tálib felkelők átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Péntekre a tálibok elfoglalták Afganisztán második legnépesebb városát, Kandahárt, és péntekre Hilmend tartomány fővárosa, Laskargáh is elesett.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑