Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ szerint orosz zsoldosok emberi jogokat sértettek a Közép-afrikai Köztársaságban

2021. 03. 31.

Orosz zsoldosok megsértették az emberi jogokat a Közép-afrikai Köztársaságban – számolt be ENSZ-szakértők egy csoportja szerdán Genfben.

A zsoldosok a kormány oldalán vesznek részt a felkelők elleni harcokban, és korlátozott létszámban az ENSZ békefenntartóit is támogatják – tették hozzá a szakértők.

A jogsértések között tömeges kivégzések, önkényes őrizetbe vételek, kínzás, civil létesítmények elleni önkényes támadások és humanitárius dolgozók elleni atrocitások szerepelnek.

Az elkövetők közé tartoznak a Sewa Security Services, a Wagner csoport és a Lobaye Invest Sarlu fizetett harcosai.

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. A Seleka nevű muszlim lázadószervezet tagjai 2013-ban megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

Az országban tavaly december 27-én elnök- és parlamenti választásokat tartottak, amelyek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnök nyerte.

A felkelők nem fogadják el az eredményt, különböző településeket támadtak meg és eltorlaszolták a főútvonalakat, megpróbálták elszigetelni a fővárost, Banguit, de a kormánycsapatok és az ENSZ-békefenntartók visszaverték őket. A lázadók azóta fokozatosan kiszorultak az általuk ellenőrzött területekről. A helyi kormányt 12 ezer ENSZ-békefenntartó, valamint orosz és ruandai harcosok százai támogatják.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑