Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ-szóvivő aggódik a jemeni harcok kiterjedése miatt

2021. 03. 05.

A Jemenben dúló harcok kiterjedésére és a légicsapásokra figyelmeztetett csütörtökön az ENSZ-főtitkár szóvivője, kiemelve, hogy több térségben az összecsapások miatt már ezrek hagyták el otthonaikat.

Stéphane Dujarric leszögezte, hogy a harcok veszélyeztetik a béke és a régió stabilitása felé tett lépéseket, és aláássák a háború befejezését célzó diplomáciai erőfeszítéseket, egyúttal felszólította a feleket, ne súlyosbítsák a válságot, maradjanak elkötelezettek a politikai megoldás mellett.

Mindeközben az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) részéről azt közölték, hogy a napokban az összecsapások kiterjedtek Marib tartomány több területére, a harcok nyomán sokan elmenekültek a térségből. A szervezet szerint több mint 14 ezer ember hagyta el eddig az otthonát, segélyszervezetek pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az offenzíva akár több mint 385 ezer embert üldözhet el otthonából.

Dujarric szerint a segélyszállítmányok eddig körülbelül 11 ezer emberhez jutottak el. A szóvivő aggodalmát fejezte ki a kormányellenes húszi felkelők szaúd-arábiai célpontok ellen intézett rakétatámadásai miatt is, és hangsúlyozta, hogy minden, civilek, illetve civil infrastruktúra elleni hadműveletet elítélnek, aláhúzva, hogy az ilyen akciók megsértik a nemzetközi humanitárius jogot.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció 2015 óta harcol a jemeni kormány oldalán. A húszik gyakran lőnek ki rakétákat, lövedékeket és indítanak robbanóanyaggal megpakolt drónokat szaúdi területre.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑