2019. 11. 19.

Az ENSZ továbbra is jogellenesnek tekinti a ciszjordániai zsidó telepeket

Az ENSZ továbbra is nemzetközi jogba ütközőnek tekinti az elfoglalt palesztin területeken létesített zsidó telepeket, ezért nem fogadja el a velük kapcsolatos, megváltozott washingtoni álláspontot – jelentette ki Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője keddi sajtótájékoztatóján Genfben.

„Egyetlen állam álláspontjában bekövetkezett változás nem módosít a már meglévő nemzetközi rendelkezéseken, sem az ENSZ Nemzetközi Bíróságán, sem pedig a Biztonsági Tanácsban” – szögezte le Colville.

Kedden Szíria, Egyiptom és Jordánia is bírálta azt a washingtoni bejelentést, miszerint az Egyesült Államok nem tekinti többé a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket.

„Damaszkusz a leghatározottabban elítéli a palesztin területeken lévő cionista telepekkel kapcsolatos amerikai álláspontot, mert ez a nemzetközi jog kirívó megsértése” – tette közzé az arab ország álláspontját a SANA szíriai állami hírügynökség szíriai külügyi forrásokra hivatkozva.

Ahmed Háfiz egyiptomi külügyi szóvivő szintén bejelentette: országa továbbra is a telepekre vonatkozó nemzetközi állásfoglalásokat tekinti érvényesnek.

A washingtoni bejelentést az orosz külügyminisztérium kedden kiadott közleményében ugyancsak elítélte, hozzátéve, hogy a Trump-adminisztráció döntése növelni fogja a feszültséget a térségben.

Hétfőn Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter a telepeket szintén nemzetközi jogba ütközőnek nevezte, hozzátéve, hogy létük veszélyezteti az izraeli-palesztin rendezést célzó kétállami megoldást. Figyelmeztetett arra is, hogy a megváltozott amerikai álláspont súlyos következményekkel járhat a békefolyamatra.

Nem sokkal a washingtoni bejelentést követően az Európai Unió szintén jelezte: továbbra is illegálisnak tekinti a zsidó telepeket, amelyek veszélyeztetik a kétállami megoldást. A közösség felszólította Izraelt, számolja fel a telepeket a szóban forgó területeken.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑